Bromsa vill värna barns rätt

Kalmar Artikeln publicerades
Nancy Olsson och Karolina Ryde är aktiva i Bromsa, en organisation för barns rätt till säkerhet och omsorg.
Foto: Karin Asmundsson
Nancy Olsson och Karolina Ryde är aktiva i Bromsa, en organisation för barns rätt till säkerhet och omsorg.

Bromsa kan man läsa ut som Barns Rätt, Omsorg, Medbestämmande, Säkerhet, Anknytning. Den 27 mars ordnar Bromsa en föreläsning med Patrik Sjöberg. – Vi måste lyssna på barnen. Våld mot barn är aldrig acceptabelt, säger Nancy Olsson.

romsa bildades 2017 av Nancy Olsson, med syftet att värna barns rättigheter.

– Jag har sett barn drabbas av vår i nära relationer, och de har inte fått hjälp och inte blivit trodda på. Vi vill sprida information, säger Nancy Olsson.

Patrik Sjöberg, världsmästare i höjdhopp, berättade i boken Det du inte såg om de sexuella övergrepp han utsattes för av sin tränare. Sjöberg har sedan dess engagerat sig djup för barns rättigheter, och att inga fler barn ska tvingas uppleva det han upplevde. Tillsammans med Elaine Eksvärd och Erik Grönberg har han grundat organisationen Treskablinoll med målet att inga barn ska utsättas för övergrepp.

– Det går att förebygga sexuella övergrepp genom att jobba med integritet, säger Erik Grönberg.

Han menar att det Patrik Sjöberg gör nu är att rädda liv.

– Han hade en fantastisk karriär, och nu använder han den som en plattform att göra skillnad. Det han berättar blir betydelsefullt.

Lasse Westholm ska också berätta om sina erfarenheter av utsatthet, och om den process som kallas grooming, alltså hur en vuxen förövare knyter band till ett minderårigt offer.

Nancy Olsson hoppas fylla Kalmarsalen.

– Barn är allas ansvar. Vi vill belysa problem och arbeta för barnens bästa, det här är en fråga som borde engagera alla och man kan inte längre se på när barn far illa. Övergrepp händer överallt.