Brutal gruppvåldtäkt gav 11 och 14 månaders ungdomsvård

Kalmar Artikeln publicerades
Den brutala gruppvåldtäkten ägde rum i närheten av Trollbackevägen i Kalmar.
Foto: Andreas Bendroth
Den brutala gruppvåldtäkten ägde rum i närheten av Trollbackevägen i Kalmar.

De både unga män som genomförde en brutal gruppvåldtäkt på Trollbackevägen i september förra året döms till sluten ungdomsvård i 11 respektive 14 månader samt utvisning.

Det var i september förra året den 40-åriga kvinnan var på väg hem. Det hade varit en fest hemma hos henne och hon följde några av gästerna en bit på vägen när de lämnade festen. Hon var lite berusad och hade insulinkänning eftersom hon är diabetiker. När vännerna skildes åt gick hon hemåt på egen hand.

Vid Trollbackevägen träffade hon tre unga män. En av dem var mycket påstridig och han lade armen om henne. Hon försökte freda sig och skoja bort dem. Hon sade att hon skulle hem. Men plötsligt blev det våldsammare, kvinnan dras bort från cykelvägen och kastades till marken.

Kvinnan berättar att de unga männen skrattade och drog av henne byxorna och trosorna. En efter en våldtog de tre henne.

En av männen tog bilder på kvinnan i mycket kränkande och förnedrande situationer.

När kvinnan skildes från sina vänner hade hon haft kontakt med sin partner. När hon inte kom hem på förväntad tid tog han kontakt med polisen och de hittade henne, men inga gärningsmän. Kvinnan fördes till sjukhus och dnaspår säkrades, såväl på offret som på marken intill.

Med hjälp av kvinnans uppgifter om signalement misstänkte polis och åklagare att gärningsmännen kunde komma från ett hvb-hem för ensamkommande i närheten. Åklagare begärde ut uppgifter om de boende. Men kommunen sade nej.

Nu kom uppgifterna istället från Migrationsverket och de två unga männen kunde frihetsberövas i februari.

De två unga männen från Afghanistan kom till Sverige och Kalmar 2015 och har bott på hem för ensamkommande.

Deras ålder har varit ett tvisteämne. Den är avgörande för utdömande av straff. Tingsrätten bedömer att den ene av dem vid gärningen var 17 år och nio månader, för att döma någon till fängelse innan 18 års ålder krävs synnerliga skäl. Han döms därför till sluten ungdomsvård.

Den andre gärningsmannen var bara 16 år och nio månader när våldtäkten genomfördes, menar tingsrätten. Av samma skäl som för den äldre kamraten döms han till ungdomsvård.

Minimistraffet för grov våldtäkt är fängelse i fyra år. Men de tilltalades ålder gör att tingsrätten dömer betydligt mildare.

De har inte medgett brott. Till att börja uppgav de att de överhuvudtaget inte varit på platsen. När dna-bevisningen kullkastade den argumentationen, menade de istället att de varit på platsen. Men att det var kvinnan som tagit initiativ till att de haft samlag.

Det tror inte tingsrätten alls på. Målsäganden har gett ett mycket trovärdigt intryck, skriver man i domen. Däremot avfärdas de tilltalades uppgifter som ”icke trovärdig”.

Den tredje unge man som kvinnan uppgivit har med om våldtäkten har inte påträffats. De två gripna har vägrat att uppge hans identitet. Tingsrätten menar emellertid i domen att det är styrkt att det varit tre gärningsmän.

Kvinnan har mått mycket dåligt efter överfallet och våldtäkten och har haft hjälp av psykolog. Hon tilldöms nu ett skadestånd på 171 400 kronor från gärningsmännen.

Båda gärningsmännen ska utvisas efter avtjänat straff. De förbjuds återvända inom 10 år.

För den ene av dem anses det emellertid för närvarande finnas hinder för verkställighet av utvisningen. En ny prövning får göras när straffet verkställts, menar rätten.

Båda ska vara häktade tills dess att straffet verkställs eftersom rätten anser att det finns stor risk att de avviker.

 

Läs mer

40-årig kvinna våldtogs av tre unga män

Kommunen vägrade hjälpa polisen

Ytterligare häktning

18-åring häktad för överfallsvåldtäkt

Talar inte svenska får inte

Fler än 20 våldtäkter om dagen anmäls

Rättegången är igång

Lundström skriver till Justitiedepartementet