Busschauffören misshandlade asylsökande

Grankullavik Artikeln publicerades
En asylsökande passagerare på bussen från Grankullavik fick ta emot flera slag från en chaufför på tisdagsmorgonen. Bussen på bilden har inget med händelsen att göra.
Foto:Ulrika Bergström
En asylsökande passagerare på bussen från Grankullavik fick ta emot flera slag från en chaufför på tisdagsmorgonen. Bussen på bilden har inget med händelsen att göra.

En busschaufför har tagits ur tjänst och polisanmälts för misshandel, sedan han slagit en syrisk asylsökande på bussen från Grankullavik.

Busschauffören har i sin tur anmält den asylsökande för misshandel.

På en video som spelades in av en annan passagerare på bussen ser man hur chauffören ger den syriske mannen flera slag när han sitter i sätet. Han ska också ha sagt "Jag hatar era jävla svin".

Det är Länstrafiken, KLT, som trafikerar linjen. Bussbolaget Nobina är underleverantör. Det är också det bolagets anställde chaufför som anklagas för misshandel.

– Vi tog omedelbart chauffören ur tjänst och han är just nu hemma. Vi har också startat en intern utredning om vad som hänt, säger Eric Steijer, på Nobinas pressjour.

– Det är självklart fullständigt oacceptabelt och beklagligt. Men innan vår utredning är klar kan vi inte säga så mycket om bakgrunden.

Såväl den resande som busschauffören har varit hos läkare för att få sina skador dokumenterade.

– Det finns två anmälningar om misshandel, dels från passageraren, dels från vår chaufför, konstaterar Eric Steijer.

Chauffören och den asylsökande ska ha varit i delo med varandra tidigare.

Enligt uppgifter från den asylsökande skulle han åka med bussen som stannar vid förläggningen i Grankullavik 06.15 på tisdagsmorgonen. Medan en kamrat fick gå på stängde chauffören dörrarna mitt framför ansiktet på den unge mannen.

Han ställde sig då mitt framför bussen, men var tvungen att flytta sig när chauffören körde mot honom. Med hjälp av en bilburen vän på förläggningen kunde han hinna upp den aktuella bussen i Böda, där han kunde kliva på.

För att dokumentera vilken chaufför det var som kört ifrån honom tog han en bild med telefonen.

När bussen stannade i Löttorp för ett kortare stopp gick chauffören i sin tur fram till den asylsökande för att ta en bild. Det gick passageraren inte med på och chauffören blir ilsk och börjar slå på honom. Det hela dokumenteras av en annan passagerare med hjälp av telefonen.

En polisutredning har inletts för att undersöka vilka brott som begåtts.