Bussföraren som slog och sparkade passagerare inför rätta

Öland/Kalmar Artikeln publicerades
Inledningsvis är inte en plats ledig i rättssalen. En skolklass är på studiebesök och har valt att sitta med på just denna förhandling.
Inledningsvis är inte en plats ledig i rättssalen. En skolklass är på studiebesök och har valt att sitta med på just denna förhandling.

Inte ens åklagaren var säker på den åtalade busschaufförens skuld. – Jag har inte lyckats motbevisa att det har rört sig om nödvärn.

Det är drygt 1,5 år sedan busschauffören på norra Öland filmades när han misshandlade en passagerare. Nyheten och mobilfilmen fick stort genomslag i lokalmedia och riksmedia, men spreds även utomlands.

När det långt senare, på onsdagen, var dags för rättegång är Östra Småland enda nyhetsmedia på plats.

Passageraren som misshandlades var asylsökande och bodde på en av flera förläggningar på Öland, på samma förläggning som mannen som filmade.

Under rättegången fick passageraren och den åtalade busschauffören berätta om den 19 juli 2016.

– Det hade hänt flera gånger förut, att han inte stannade vid hållplatsen, säger passageraren. Jag kom fram samtidigt som bussen men när jag skulle gå på så stängde han dörren framför mig, trots att han såg mig.

– Jag har haft problem med honom tidigare, säger busschauffören. Nu kom han för sent, ställde sig mitt i vägen så jag fick väja och slog till högerfronten när jag passerade.

Passageraren fick skjuts av en kompis, så att han kunde kliva på bussen några hållplatser längre söderut.

– Då tog jag en bild på honom. Jag tänkte kontakta bussbolaget och berätta att han gjorde så här, säger passageraren.

Busschauffören blev upprörd och gick bak till mannen där ord utbyttes innan färden fortsatte. Under en paus i Löttorp gick busschauffören bak igen.

– När han ville fota mig så tog jag jackan för ansiktet och då började han slå mig med händer och ben, säger passageraren. Jag hade ont i två månader efteråt. En tand som gick sönder fick jag dra ut.

Busschauffören menar att han blivit attackerad först.

– När jag vill fotografera honom eftersom han fotat mig får jag ett karateslag över armen så att jag tappar telefonen. Då spårar jag ur, jag tänder till. Jag börjar slå och sparka honom.

– Sen går jag och sätter mig igen, helt skakig. Efter ett tag känner jag smärta i armen och när vi kommer till Kalmar får jag skjuts till sjukhuset.

Röntgen visar en fraktur i armen, som får gipsas.

På de tre filmsekvenser som finns i utredningsmaterialet syns misshandeln och man hör busschauffören skrika glåpord. Slaget som passageraren påstås ha utdelat finns inte med.

– Det har klippts, redigerats och ändrats till målsägandens fördel, menar försvarsadvokaten.

Påståendet styrks av två vittnen, som båda säger sig ha sett en nu "försvunnen" filmsekvens där passageraren utdelar ett slag mot busschaufförens arm.

När det är dags för slutplädering medger åklagaren Bengt Wahlström, som nyligen tagit över målet, att inte ens han är övertygad om busschaufförens skuld.

– Jag har inte lyckats motbevisa den åtalades inställning om att det har rört sig om nödvärn. Han har berättat om ett slag, och hans arm var bruten. Inget vittne har säkert kunna säga att det inte hände.

– Det är otvetydigt så att NN har utövat våld mot XX, men frågan är om det våldet ryms inom ramen för nödvärnsexcess. Det överlämnar jag till rätten att avgöra.

Dom faller om två veckor.


Östra Smålands tidigare artiklar om händelsen:

Busschauffören åtalas för misshandel (18/1-2017)

Busschauffören avskedas (3/8-2016)

Busschaufförens egna ord om vad som hände (22/7-2016)

Busschaufför misshandlade asylsökande (20/7-2016)