Bygger 46 lägenheter helt i trä

Getingen Artikeln publicerades
Marknadschefen Petra Wertheimer och projektledaren Tobias Ahlgren på I am home omgivna av trä i bygget på Norra vägen.
Foto: Andreas Yngvesson
Marknadschefen Petra Wertheimer och projektledaren Tobias Ahlgren på I am home omgivna av trä i bygget på Norra vägen.

Det byggs på många håll i Kalmar, men Tallbocken på Norra vägen är ett speciellt bygge. Anledningen: Det byggs i trä.

– Vi ska bygga i trä även på Karlssons äng och Fredriksskans, säger projektledaren Tobias Ahlgren.

De flesta nya flerbostadshusen i Kalmar byggs i betong. Men när Kalmar kommun ville bygga på platsen för den gamla bensinmacken i korsningen Norra Vägen och Brändtorpsvägen var kravet att det skulle byggas i trä.

Kalmarföretaget I am home vann upphandlingen och det är första gången de bygger i trä.

– För både företaget och alla byggjobbarna är det första gången vi bygger i trä. Det är väldigt lärorikt, roligt och går snabbare än att jobba med betong, säger Tobias Ahlgren som är projektledare för bygget på Tallbocken.

I Kalmar är det mer eller mindre unikt att större flerbostadshus byggs i trä, men trä är något som kommer mer och mer menar Tobias Ahlgren.

– I övriga Sverige och Europa byggs det mycket mer trä. Det finns flera fördelar som att det går mindre energi att bygga med trä. Tillverkningen av betong är energikrävande och det skadar miljön mer att frakta den tyngre betongen.

Enligt Tobias Ahlgren är det mycket som är annorlunda när man bygger i trä.

– Det är en del man måste tänka på, som eld, djur och fukt. Det är lite annorlunda än när man bygger i betong där man istället måste tänka på att hindra betongen från att torka ut.

– En annan sak är att ljudet fortplantar sig på ett annat sätt i trähus. För att undvika detta så har vi gummilister längst ner och luftspalter i väggarna.

Ramverket är helt i korslimmat trä, men den nedersta våningen är i betong. Men när bygget är klart kommer man knappt märka att det är byggt i trä.

– Men en del träelement kommer synas. Vi kommer exempelvis ha liggande träpanel utanpå, säger Ahlgren.

I slutet av juni påbörjades markarbetet och ett drygt år senare, i augusti ska de 46 lägenheterna vara inflyttningsklara. Det blir 40 enrummare och sex tvårummare. 38 av dem är bostadsrätter och åtta hyresrätter.

– Vi hade säljstart för ett par veckor sedan och intresset har varit bra. Eftersom vi har så små lägenheter (27 till 43 kvadratmeter) trodde vi att det skulle mest yngre som var intresserade. Men det har varit blandade åldrar, säger Petra Wertheimer som är marknadschef på I am home.

I am home kommer att fortsätta att arbeta med trä i sina närmsta projekt i Kalmar.

– Ja, det är en tydlig ambition vi har. Vi har för avsikt att bygga i trä både på Karlssons äng och på Fredriksskans. Karlssons äng har byggstart till hösten, säger Tobias Ahlgren.