Byggstart på Fredriksskans väntas bli om ett år

Malmen Artikeln publicerades
Grenålis byggnad ut mot gatan ska har fasad i kalksten.
Grenålis byggnad ut mot gatan ska har fasad i kalksten.

När kommunen nu sagt ja till Fredriksskansbygget väntas det bli byggstart om ett år. Här har man varit noga med att se till att de storslagna skisserna verkligen blir realiserade när det väl byggs.

– Det kan bli lätt att man bantar på saker. Nu har vi varit noga med att det blir som de presenterat det, säger Mattias Adolfson (S), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Han berättar nöjt om bygglovet för de nya bostäderna på Fredriksskans. Tre byggherrar, Riksbyggen, Grenoli och Prospecta, är inblandade efter att de vunnit markanvisningstävlingen.

– Det här projektet är vi stolta över. Det känns väldigt kul att det blir så bra. Det är det mest attraktiva området Kalmar har.

Innan bygget kan starta ska en sanering av området ske. Sedan är det bara att sätta igång. Ett år uppskattar Mattias Adolfson att det kan ta.

Att ni är noga med att det blir som det är sagt, har det med kvarteret Gesällen att göra?

– Där byttes fokus från bostadsrätter till hyresrätter. Vi ville få in fler lägenheter. Men huvuddragen på Gesällen stämmer.

Visionsbild för Fredriksskansområdet.
Visionsbild för Fredriksskansområdet.

Riksbyggen planerar 143 lägenheter i kvarteret publiken närmast fotbollsplanen. Prospecta planerar 35 lägenheter i tre trähus närmast staden. Grenålis byggnader i mitten, i kvarteret Jublet, kommer att ha omkring 100 lägenheter.

Det ska vara lyxigt med skarpa material och solterrasser. Grenålis byggnader ska till exempel ha en fasad i kalksten ut mot Fredriksskansgatan. Balkongerna ska vara i massivt trä med pelare i cederträ.

Adolfson är nöjd med fördelningen stenhus och trähus.

– Det blir stenbyggnader som ska harmoniera med Stagneliusskolan och trähus närmast Rävspelet.