Carlzon vill ha Almqvist vid sin sida

Kalmar Artikeln publicerades
Landshövding Thomas Carlsson vill gärna att Malin Almqvist fortsätter som nummer två på länsstyrelsen.
Landshövding Thomas Carlsson vill gärna att Malin Almqvist fortsätter som nummer två på länsstyrelsen.

Landshövding Thomas Carlzon vill fortsätta att ha Malin Almqvist som nummer två på länsstyrelsen i Kalmar län. I en skrivelse till regeringen föreslår han att förordnandet som länsråd förlängs. Nuvarande anställningskontrakt upphör den 14 augusti.

Trots några mycket turbulenta år i ledningen för länsstyrelsen i Kalmar vill Malin Almqvist själv gärna fortsätta.

– Det är regeringen som avgör, säger hon, men jag fortsätter väldigt gärna. Vi har börjat mycket spännande arbeten på länsstyrelsen som jag ser fram mot att fullfölja.

Malin Almqvist utsågs till länsråd på länsstyrelsen i Kalmar 2013. Dåvarande landshövdingen Stefan Carlsson hade då redan tagit in henne till myndigheten som utvecklingsdirektör, efter att hon avgått som moderat oppositionsråd i Kalmar i samband med att kärleksaffären med kommunalrådet Johan Persson blivit offentlig.

Stefan Carlsson hade avskedat AnneLi Fiskesjö, som var länsråd när han blev chef på länsstyrelsen. Almqvist fick istället jobbet.

När Stefan Carlsson tre år senare fick sparken av regeringen efter att det avslöjats att han ringt sexsamtal på skattebetalarnas bekostnad från residenset, blev Malin Almqvist också tillförordnad landshövding.

Det arbetet hade hon i nästan ett år, tills Thomas Carlzon utsågs till ny landshövding i maj 2017.

Då kunde Malin Almqvist gå tillbaka till arbetat som länsråd, där hon arbetar mycket med interna frågor.

– Just nu är vi inne i ett stort tillitsarbete, säger hon. Det sker både internt och externt. Det handlar om att få en utveckling som till stor del är medarbetarledd och som gör länsstyrelsen till en attraktiv arbetsgivare.

– Det är en process som måste få ta tid, som kommer att ge utveckling i länet och en myndighet med stolta medarbetare.

Förutom den turbulenta tiden sommaren 2016, när Stefan Carlsson fick sparken och efter det nästan ett år som landshövding för dig, vad har gjort mest avtryck under dina år på länsstyrelsen?

– Det största är att se medarbetare och chefer växa. Vi har flyttat fram positionerna. När det gäller enskilda frågor handlar det om vattenproblematiken och foderbristen.

– Jag är stolt över hur snabbt vi kunde få till stånd en vattenöverföring från Kalmar till Öland och hur snabbt vi var igång för att arbeta med foderbristen där har vi varit ett föredöme för resten av Sverige. När det fungerar så mår man riktigt bra.

Thomas Carlzon själv har inte så lång tid kvar på sitt förordnande som landshövding. I september 2020 går det ur. Den 15 september samma år fyller Thomas Carlzon 65 och blir alltså ålderspensionär.

Möjligen får Malin Almqvist förbereda sig på ytterligare en sejour som tillförordnad landshövding. Det brukar ta tid för regeringen att hitta nya hyresgäster till residenset i Kalmar.