Centern kräver att SD:s partiledning sparkar ut Alfsson

Kalmar Artikeln publicerades
Centerpartisterna Anders Åkesson, Jaafar Al-Jabiri, Karin Helmersson och Ingemar Einarsson vill att Sverigedemokraterna tar till krafttag mot gruppledaren i Kalmar Thoralf Alfsson.
Foto: Ulf Carlsson
Centerpartisterna Anders Åkesson, Jaafar Al-Jabiri, Karin Helmersson och Ingemar Einarsson vill att Sverigedemokraterna tar till krafttag mot gruppledaren i Kalmar Thoralf Alfsson.

Exakt en månad innan valet kallade Centern i Kalmar på torsdagen till presskonferens och krävde att Sverigedemokraternas partiledning tar gruppledaren i Kalmar Thoralf Alfsson i örat. Man tycker att partiet borde sparka honom från uppdragen.

Bakgrunden är att Thoralf Alfsson under lång tid ställt frågor till och kraftigt ifrågasatt Jaafar Al-Jabiri (C) som står på fjärde plats på partiets riksdagslista och högt upp på kommunlistan. ”Trakasserier”, menar Centerpartiet.

Droppen kom häromdagen när Alfsson ifrågasatte att flera ledande centerpartister varit med på Jaafar Al-Jabiris svensexa.

– Det har handlat om ren förföljelse, säger riksdagsledamoten Anders Åkesson. Vi har inget emot tuffa politiska samtal. Men här är gränsen passerad för länge sedan. Det handlar om att förfölja en person.

– Det är fullständigt oacceptabelt. SD har tidigare lyft bort personer som man inte fått fason på. Nu är det dags att titta på Alfsson.

Jaafar Al-Jabiri berättar att Thoralf Alfsson skrivit till honom och ställt frågor om sharialagar och inställningen till den ifrågasatta domen i Solna tingsrätt, där en centerpartistisk islamistisk nämndeman friade en man som misshandlat sin fru.

– Jag har svarat och sagt att domen är fullständigt oacceptabel. Jag även bjudit in Thoralf till ett samtal över en kopp kaffe. Han har inte accepterat det. Men nu har det gått för långt när han till och med ifrågasätter min svensexa och blandar in min familj.

– För mig har det här blivit väldigt begränsande. Det finns självklart en oro, även om jag inte utsatts för några fysiska angrepp.

Centern säger att det man uppfattar som förföljelse har pågått i ett år och man känt till det. Man förnekar bestämt att skälet till att man inte agerat förrän nu är att man vill störa SD:s valrörelse.

– Inte alls. Men någonstans är måttet rågat och det var det när Thoralf skrev om svensexan, säger kommunalrådet Ingemar Einarsson.

Det finns en stor diskussion på sociala medier om det hela, såväl på Thoralf Alfssons blogg som Jaafar Al-Jabiris sida. På den senare skriver Centerns toppolitiker Leif Larsson, tidigare ordförande för Regionförbundet att han skäms för att Vimmerby kommun bekostat Thoralf Alfssons utbildning.

Är det ett sätt att uttrycka sig som Centern tycker är en lämplig samtalsnivå?

– Jag känner inte till det inlägget. Men det är självklart att vår uppfattning om debattregler gäller för alla, säger Anders Åkesson.

Thoralf Alfsson (SD) menar att han ställt relevanta frågor till Jaafar Al-Jabiri, som  vill bli riksdagsledamot efter valet den 9 september.
Foto: Ulf Carlsson
Thoralf Alfsson (SD) menar att han ställt relevanta frågor till Jaafar Al-Jabiri, som vill bli riksdagsledamot efter valet den 9 september.

Thoralf Alfsson (SD) själv tar inte åt sig av kritiken.

– Jag har ställt några högst relevanta frågor till en av Centerns ledande företrädare i Kalmar. Det är en person som har ambitionen att komma in i Sveriges lagstiftande församling, vid valet i höst. Det är viktigt att veta om han exempelvis vill införa sharialagar i landet.

– Samtidigt noterar jag den debatton som finns från exempelvis en av centerns toppnamn, Leif Larsson, där han skriver att han skäms för att Vimmerby kommun bekostat min utbildning. Men sådant är tydligen OK, men inte att ställa relevanta frågor