Centerpartiets nya toppnamn

Kalmar kommun Artikeln publicerades
Ingemar Einarsson. 2 bilder
Foto:Centern
Ingemar Einarsson.

Att Ingemar Einarsson föreslås som nytt toppnamn för Centern i Kalmar är inte överraskande. Men föreslagna parhästen Johanna Petersson är nykomling, om man inte ser 20 år tillbaka.

– Johanna Petersson är en nygammal förmåga. Hon är en person som har alla parametrar vi tycker är viktiga, förklarar Anita Wollin, ordförande för nomineringskommittén.

Centerpartiets nomineringskommitté har föreslagit att Ingemar Einarsson ska efterträda avgående kommunalrådet Anders Andersson. Einarsson är för närvarande ordförande i servicenämnden, ett uppdrag som Johanna Petersson, Läckeby, föreslås ta över.

Nomineringskommittén anser att Einarssons breda erfarenhet och han popularitet i partiet är avgörande för valet. Han vann till exempel medlemsomröstningen inför valet 2014.

Johanna Petersson har ett förflutet som ungdoms- och kommunpolitiker i CUF, och Centerpartiet i Kalmar sedan slutet av 90-talet. Nu när hennes barn är äldre är hon beredd att ta upp sitt politiska arbete igen.

Att hon ens kom på tal beror delvis på att Anita Wollin gärna handlar blommor på Kyrkelunds handelsträdgård, som drivs av Petersson.

– Hon har varit borta länge, men nu är hon tillbaka och har bestämt sig för att stanna. Hon vet hur politiken fungerar, och hon har skaffat sig erfarenhet.

Finns det risk att någon känner sig förbigången?

– Jag tror inte det. Vi är eniga om att hon är den bästa.

Anita Wollin påpekar att inget är klart innan stämman sagt sitt, men kommittén var enig.

Beslut om efterträdarna kommer att tas på partiets kretsstämma den 26 februari, och formellt beslutas av kommunfullmäktige i mars.

Skiftet beräknas äga rum månadsskiftet mars-april.

Fakta

Ingemar Einarsson

Ålder: 60

Sysselsättning: Politiker på deltid. Deltid på sin skogsgård i Påryd. Drev tills för ett år sedan ekologisk äggproduktion.

Visa mer...

Fakta

Johanna Petersson

Ålder: 40

Sysselsättning: Egen företagare. Hon driver Kyrkelunds Handelsträdgård i Rockneby. Har en bakgrund som fritidspolitiker.

Visa mer...