Christers ögonsten försvann i lågorna

Smedby Artikeln publicerades

På torsdagsnatten väcktes Christer Håkansson i Smedby av sin fru som upptäckt att garaget börjat brinna. Bland annat försvann Christers ögonsten, en Morgan Plus 8, i lågorna.

När Östra Småland kommer fram till Raabs väg vid 9-tiden på fredagen återstår endast rykande bråte av garaget. Två stålskelett sticker upp ur rasmassorna, resterna efter en sportbil av märket Morgan samt en fyrhjuling.

– Min fru vaknade först av att hon tyckte att det lät som att det regnade. Men så såg hon att det sken från garaget, säger Christer Håkansson.

– Vi ringde 112 direkt men det var kört redan då och inte mycket att göra.

Håkansson hade dock sinnesnärvaro nog att förhindra vidare skador. Bara ett par meter från garaget finns parets växthus.

– Jag tog vattenslangen och började spola av fönsterrutorna på växthuset. Först fräste det men alla rutor har faktiskt klarat sig, otroligt nog.

Kalmar brandkår eftersläckte garagebranden på fredagsmorgonen. Platsen är avspärrad i väntan på polisens tekniker.
Foto: Tomas Löwemo
Kalmar brandkår eftersläckte garagebranden på fredagsmorgonen. Platsen är avspärrad i väntan på polisens tekniker.
Bild från Wikipedia på en Morgan Plus 8.
Foto: Dave_7
Bild från Wikipedia på en Morgan Plus 8.

Att garaget brann upp innebar flera tråkigt förluster där sportbilen, en Morgan Plus 8 från 1998, är det som tynger Morganfantasten Christer Håkansson mest.

– Jag har haft många Morgans genom åren och brukade importera dem från England för att renovera upp dem. Det har jag slutat med nu då mina knän inte klarar av det längre, så den här köpte jag i fint skick i våras.

I garaget stod även den fyrhjuling som Christer Håkansson brukar använda för att röja snö på den stora uppfarten.

– Och för ett par veckor sedan köpte jag fyra nya vinterdäck, och de fanns också i garaget.

– Det är riktigt tråkigt. Men samtidigt var det bara materiella skador som går att ersätta. Vår ena katt hade en ingång till garaget och brukade sova där, men hon var inte där i natt. Och det var tur i alla fall.

Har du någon aning om hur branden startade?

– Det är en bra fråga. Men jag misstänker att den började i en batteriladdare som var kopplad till fyrhjulingen. Det var en underhållsladdare som ska klara av att stå på.

– Det är det enda alternativet jag kan se.