Kalmarbo vill avskaffa kungahuset och lägga skattepengarna på viktigare saker

Kalmar Artikeln publicerades

Kalmarbon Christian Williamsson har precis blivit föreslagen som ny styrelsesuppleant för Republikanska föreningen. En förening som nyligen gått ut med att de markant vill öka trycket för att avskaffa monarkin.

– Vi måste börja ta demokrati, jämlikhet och svenska skattepengar på allvar, säger Christian Williamsson i ett pressmeddelande.

Christian Williamsson från Kalmar, nyligen föreslagen som ny styrelsesuppleant för Republikanska föreningen.
Foto: privat
Christian Williamsson från Kalmar, nyligen föreslagen som ny styrelsesuppleant för Republikanska föreningen.

Republikanska föreningen startades 1997 och har idag drygt 10 000 medlemmar. Föreningens medlemmar anser att monarki inte går ihop med demokrati eftersom rollen som statschef går i arv inom en och samma släkt. De tycker att en statschef ska tillsättas på ett demokratiskt sätt, vald efter hens kompetens och duglighet.

– Vi måste förpassa dessa förlegade titlar till sagovärlden, ge kungafamiljen samma rättigheter och skyldigheter som resten av oss – och helt strypa apanaget, säger han.

– Vill kungafamiljen ha kvar sin föga verklighetsförankrade livsstil, sina många slott och tjänstefolk, rekommenderar jag crowdfunding. Det kan aldrig vara varje svensk skattebetalares skyldighet att bidra till denna fullständigt otidsenliga konstruktion. Vi behöver skattemedel till betydligt viktigare saker, avslutar Christian Williamsson.

Kungafamiljen på Solliden 2017.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kungafamiljen på Solliden 2017.