Småländska matbutiker följer Gotland - säljer nästan bara svenskt kött

Kalmar Artikeln publicerades
Matbutiker i Småland och på Öland lovar ta emot och försöka sälja allt kött som slaktas i torkans tider.
Foto: Hasse Holmberg / TT
Matbutiker i Småland och på Öland lovar ta emot och försöka sälja allt kött som slaktas i torkans tider.

Den extrema torkan tvingar bönder att nödslakta djur. Därför följer nu småländska matbutiker, nästan, i Coop på Gotlands fotspår och övergår till att sälja enbart svenskt kött för att bistå lantbrukarna.

Under onsdagen gick Coop på Gotland ut med att man från och med onsdagen endast tänker sälja svenskt kött. Syftet är att bistå lantbrukarna som i den svåra torkan har vädjat till allmänheten att köpa svenskt kött.

– Vi följde nyhetsutvecklingen under dagarna. Torkan har varit ett stort problem för bönderna och vi kände att vi kunde göra någonting. Vi kommer först och främst att sälja gotländskt kött, men om det inte skulle räcka till så kommer vi att sälja kött från fastlandet, säger Carl-Johan Stålhammar, VD för Coop Gotland.

I Småland och på Öland samlas Coop-butikerna i konsumentföreningen Göta, som också tänker haka på solidaritetsåtgärden.

– Ja, det kan man säga. Finns det bara tillgång så kommer vi att sälja i stort sett bara svenskt kött, säger Jerry Svennerlind, VD för KF Göta.

– Allt som kommer slaktas kommer vi försöka sälja. Det är i stort sett så det fungerar redan i dag och 95 procent av allt kött vi säljer är svenskt.

Konsumentföreningen Oskarshamn är inte heller sena med att haka på åtgärden och säger att de kommer att jobba hårdare för att större delen av det kött som säljs ska vara svenskt.

– Vi har valt att prioritera svenskt kött så gott det går. Tillgången till importerat kött kommer att minska men vi kommer inte kunna stoppa kampanjer som redan är planerade, säger Niclas Johansson, VD för konsumentföreningen i Oskarshamn.

Ica-butiker i Kalmar och Oskarshamn fyller också butikshyllorna med svenskt kött för att stötta lantbrukarna.

– Med den här väderleken som vi har måste alla ta ansvar. Det är tragiskt att vi ska behöva nödslakta djur, säger Tomas Olström, butikschef för Ica Supermarket Lindsdal.

Andreas Olsson, butikschef på Ica Maxi i Oskarshamn, instämmer och säger att de har arbetat för att öka försäljningen av varor med svenskt ursprung under flera år.

– Vi jobbar med att se till så mycket som möjligt är av svenskt ursprung. Vi har ett samarbete med LRF där vi har jobbat för att kunna regional-märka kött och ha kött som kommer från regionen.

I dag är tillgången på kött god i Sverige, förutom vad gäller fläskfilé. På Gotland kommer det därför inte säljas fläskfilé i Coop-butikerna om det inte finns svensk att tillgå, men så långt går inte KF Göta.

– Vi har inte tagit det beslutet än. Men i dag är det i stort sett bara fläskfilé som är importerad. Bara det finns tillgång så säljer vi svenskt kött och tillgången är ganska bra för närvarande. Det är främst fläskfilé som det är svårt att få tag i, säger Jerry Svennerlind.

Flera matbutiker bevittnar att gensvaret på mer svenskt kött på butikshyllorna har varit positivt.

– Bönder har hört av sig till mig och gråtit av lycka. Kunderna har också varit positiva och köpt våra resonemang. De vill också dra sitt strå till stacken, säger Carl-Johan Stålhammar.