Dålig svenska friar 43-årig Kalmarbo från grovt bidragsbrott

Kalmar Artikeln publicerades
43-åringen från Kalmar som stått åtalad för grovt bidragsbrott frias även i hovrätten.
Foto: Johan NIlsson / TT
43-åringen från Kalmar som stått åtalad för grovt bidragsbrott frias även i hovrätten.

Göta hovrätt fastställer domen från i höstas där en 43-årig man från Kalmar frias för grovt bidragsbrott. Mannen ska under drygt ett års tid ha tagit emot närmare 240 000 kronor i olika bidrag för sina barn trots att de hade flyttat till ett annat land och börjat skolan där.

En 43-årig man med utländsk härkomst men svenskt medborgarskap åtalades under våren för grovt bidragsbrott vid Kalmar tingsrätt. Mannen ska under drygt ett års tid ha fått underhållsstöd, bostadsbidrag, barnbidrag, flerbarnstillägg samt föräldrapenning för sina barn, trots att de inte längre bodde i Sverige utan i Jordanien. Totalt ska mannen ha fått ut bidrag till ett totalt värde av 236 867 kronor.

Men mannen friades av tingsrätten i höstas och nu fastställer även hovrätten tingsrättens dom. Hovrätten menar att mannen på grund av sina bristande kunskaper i svenska inte kan ha varit införstådd med gällande regler och skyldigheter. Bland annat ska mannen inte ha förstått att han var skyldig att rapportera förändrade familjeförhållanden till Försäkringskassan.

Vid kontakter med Försäkringskassan och ansökande av bidragen ska mannen ha behövt stöd av såväl handläggare som tolk. Detta gör att hovrätten anser att mannen har saknat uppsåt, och därför inte kan dömas.