Dämpat hos V trots bra prognos

Kalmar Artikeln publicerades
Minerna på Vänsterpartiets valvaka i Kalmar när resultatet från SVT:s första prognos från vallokalsundersökning presenterades.
Foto: Anton Hansson
Minerna på Vänsterpartiets valvaka i Kalmar när resultatet från SVT:s första prognos från vallokalsundersökning presenterades.

Stämningen på Vänsterpartiets valvaka i Kalmar var dämpad när SVT:s första prognos presenterades. Trots en ökning på 3,3 procent lade de övriga partiernas resultat sordin på stämningen.

Inga glada utrop hördes i rummet trots att partiet enligt SVT:s initiala prognos gjorde sitt bästa resultat på många år. Bakgrunden tycks ha varit övriga partiers resultat, i synnerhet det rödgröna tappet.

– Det känns väldigt bra för oss. Det har varit en valrörelse med hejarop hela vägen och vi har varit en tydlig kraft mot de bruna vindar som blåser i samhället, säger Liselotte Ross (V), förstanamn på Vänsterpartiets lista till kommunfullmäktige.

Stämningen tycks inte vara sprudlande trots ett bra resultat?

– Plus 3,3 procent är ju fantastiskt, man hoppas att det kommer öka ännu mer under kvällen. Men det är kluvet när Sverigedemokraterna gick så starkt. Vi har haft en fantastisk valrörelse, men ja...

Richard Deichmann (V), sjättenamn på kommunfullmäktigelistan, är stolt över Vänsterns arbete i Kalmar.

– Det har varit en kämpig valrörelse. Vi är stolta, det är fler än någonsin som engagerat sig, här är massa nya ansikten och medlemsantalet är högre än på länge, säger han.

Vad sticker ut med den första prognosen tycker du?

– Regeringsbildningen är en annan fråga... Det som sticker ut mest är väl att KD gick så bra (7,4 procent enligt SVT:s första prognos), annars var det mesta som väntat. MP kändes som att de skulle komma tillbaka lite starkare.