De demonstrerade för syriska staden Afrin

Kalmar Artikeln publicerades
Flera hundra personer kom till Larmtorget i Kalmar under lördagen för att demonstrera mot Turkiets hot att attackera den syriska staden Afrin.
Foto:Lindah Tisjö
Flera hundra personer kom till Larmtorget i Kalmar under lördagen för att demonstrera mot Turkiets hot att attackera den syriska staden Afrin.

– Världen behöver inte fler flyktingar, säger Lezgin Ismail, en av alla demonstranter som deltog i demonstrationen på Larmtorget under lördagen.

Konflikten mellan Turkiet och Syrien har pågått i ungefär tre år. Den senaste månaden har den turkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan hotat att anfalla det kurdiskhållna området i Afrin, i norra delen av Syrien.

– Folket i Afrin har sagt att om det sker så kommer de att försvara sig och många kommer dö, säger Lezgin Ismail.

Lezgin är uppväxt i Afrin men flydde till Sverige 2009 på grund av politiska skäl. Han har familj, släkt och vänner kvar i området och han känner sig väldigt orolig över vad som kan komma att hända.

– Folket som bor där är jätterädda. Det är ett omringat område så om Turkiet attackerar så har de ingen möjlighet att ta sig ut, säger han.

Lezgin Ismail räknar med att det kommer att komma omkring 300 personer till lördagens demonstration. Dels för att visa sitt stöd men också för att lyssna på de tal som politiker och föreningar kommer att hålla.

Vad vill ni få ut av dagens demonstration?

– Vi vill att folk här och överallt i världen ska veta vad som pågår. Världen behöver inte fler flyktingar, säger han.

Vad tror du kommer hända nu?

– Turkiet kan inte attackera om de inte får grönt ljus av USA och Ryssland. Det känns hemskt att två personer, Trump och Putin, kan bestämma över folkets öde. Det är en fråga om liv och död, säger Lezgin Ismail.