De står upp för en drogfri ungdom

Hansa City Artikeln publicerades
Lovisa Lunn, Kajsa Lang och Julia Almquist är tre av tjejerna som belönades för sin kamp mot droger.
Foto:Linn Alvarström
Lovisa Lunn, Kajsa Lang och Julia Almquist är tre av tjejerna som belönades för sin kamp mot droger.

Rekordmånga av tjejerna i IFK Kalmar belönas nu för sin kamp mot droger. "Det är lättare att hålla sig drogfri om man håller på med någon sport", säger Julia Almquist.

IFK Kalmars antidrogprojekt "Vi skjuter på debuten" drogs i gång för 15 år sedan. Projektet riktar sig till tjejer mellan 13 och 16 år. Tjejerna får, tillsammans med sina föräldrar, skriva på ett avtal där de förbinder sig att hålla sig borta från alkohol, tobak och droger.

– De skriver på avtalet när de är 13 år och så ska de hålla sig drogfria i tre år, berättar Lennart Kool Johansson, eldsjäl i föreningen och som brinner mycket för ungdomsarbetet.

Och som belöning, förutom just att de håller sig drogfria, får tjejerna som håller avtalet 2 000 kronor och ett diplom. 1 000 kronor från föreningen och 1 000 kronor av sina föräldrar.

– Det är ju ett trepartsavtal där föräldrarna får ge sin del. Förra året premierades 14 tjejer, i år är det 17 stycken och det är nytt rekord. Det känns riktigt bra, säger Lennart Kool Johansson.

Tjejerna var inbjudna till En trappa upp där det bjöds på mat och överraskningar.

– Det är ett väldigt trevligt initiativ och IFK Kalmars tjejer är ett föredöme för alla andra föreningar i regionen. Ett jätteviktigt projekt, säger Anna Karlsson, vd för Kalmar Energi, som var med och arrangerade kvällen.

Julia Almquist, Lovisa Lunn och Kajsa Lang är tre av tjejerna som har hållit på sin del av avtalet. Och för dem var det en självklarhet att skriva under.

– Droger är ju inte bra, det ska man inte hålla på med, säger Lovisa Lunn.

– Och det är lättare att hålla sig drogfri om man håller på med någon sport, säger Julia Almquist.

– Man ska se till att umgås med människor som har samma värderingar. Det är lätt att falla för grupptryck annars, säger Kajsa Lang.

Vad ska ni göra för pengarna nu då?

– Shoppa, säger Lovisa Lunn och ler.