Den farlige rasisten i Vita Huset

Kalmar Artikeln publicerades
Vita Huset gör skäl för sitt namn igen. Donald Trump är långt ifrån den första rasistiske presidenten i USA, men man hade hoppats att det var ett passerat stadium i historien. Det farliga är att hans taktik varit framgångsrik och kan vara det igen. För vad blir konsekvenserna när världens mäktigaste person ifrågasätter människor rätt att yttra sig baserat på deras etniska bakgrund?
Foto: Joakim Carlsson
Vita Huset gör skäl för sitt namn igen. Donald Trump är långt ifrån den första rasistiske presidenten i USA, men man hade hoppats att det var ett passerat stadium i historien. Det farliga är att hans taktik varit framgångsrik och kan vara det igen. För vad blir konsekvenserna när världens mäktigaste person ifrågasätter människor rätt att yttra sig baserat på deras etniska bakgrund?

Många sa ”äntligen” när USA fick sin första president som var svart. Det gjorde de naturligtvis för att de inte kunde föreställa sig att en svart president skulle kunna följas av en rasistisk president. Men det är precis det som har hänt.

Det är givetvis ingenting nytt att Donald Trump är rasist. Redan när han tillkännagav sin kandidatur som presidentkandidat, gjorde han det med en tirad om mexikaner som han påstod kom till USA för att mörda och våldta.

Hans politik präglas också av detta, till exempel när det gäller illegala invandrare och så kallade ”dreamers”, döttrarna och sönerna till illegala immigranter.

Under den röriga och skandalfyllda tid Trump haft i Vita Huset, har dock rasismen ibland hamnat i bakgrunden. Det har funnits så många andra skandaler att välja emellan.

Nu kan rasismen dock hamna i i rampljuset och stanna där efter att Donald Trump attackerade The Squad.

The Squad (på svenska hade de säkert kallats ”de fyras gäng”) är fyra unga demokratiska kvinnliga kongressledamöter som valdes in i Representanthuset förra året. Alla fyra, Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Ayanna Pressley tillhör etniska minoriteter. De har alla progressiva åsikter och har alltmer blivit fokus för vänstern i det demokratiska partiet, den vänster som tidigare egentligen bara kretsade kring Bernie Sanders.

I söndags attackerade Donald Trump på twitter plötsligt ”progressiva Demokratiska kongressledamöter” och uppmanade dem att ”åka hem” till länderna de kom ifrån. Han skrev att de kom från några av de värsta länderna på jorden och borde åka dit och reda upp röran där innan de talar om för amerikanerna hur statsapparaten ska skötas.

Förutom att Trump har en rasistisk tankevärld, handlar det förmodligen om politisk taktik. Det finns en spricka i det demokratiska partiet mellan ”etablerade, moderata demokrater” och unga progressiva av vilka de mest kända är The Squad. Nyligen röstade The Squad emot ett lagförslag som gällde förvaringscenter för illegala immigranter som den mäktiga demokratiska talmannen Nancy Pelosi stod bakom. Alexandria Ocasio-Cortez och Nancy Pelosi hamnade i ett högst offentligt gräl där Trump oombedd tog Pelosis sida. Hans rasistiska tweet fick dock Pelosi att svara att Trumps slogan ”Make America Great Again” hela tiden handlat om att ”göra Amerika vitt igen”.

Det är möjligt att detta var vad Trump ville. Han vill att hans kärnväljare ska se en tydlig fiende i Demokraterna. Att kunna bunta ihop unga radikala politiker med de mera etablerade och moderata kanske han ser som perfekt för honom. Kvinnor och minoriteter står inte högt i kurs bland Trumps sympatisörer, eller personer som kallar sig demokratiska socialister som Alexandria Ocasio-Cortez. Ordet ”socialist” är bokstavligt talat ett rött skynke för många amerikaner. Trump behöver bunta ihop alla demokrater till ett beläte av allt hans anhängare ogillar så han kan gorma om det på massmötena.

Det stämmer också tidsmässigt – det var ungefär på det här avståndet i tiden från valet 2016 som Trump kom med sina gräsligaste tirader om mexikaner och immigranter. Så det finns en god chans att alltihop handlar om politisk taktik.

Problemet är att ord betyder saker, speciellt om de kommer från världens mäktigaste politiker. Låt oss minnas att de han attackerade är fyra personer som är valda till USA:s högsta lagstiftande församling. De är givetvis medborgare och amerikaner i lika hög grad som Donald Trump.

Detta omfamnade av rasistisk terminologi om att folk ska ”åka hem” är en fara för det demokratiska samtalet, inte bara i USA. Om man kan avsluta diskussioner med argumentet att man inte ska lyssna på vissa människor för att de inte hör hit och borde ”åka hem” är man ute på farliga vägar.

Det är till exempel detta som är den stora risken med Sverigedemokraternas resonemang om olika minoriteters förhållande till svenskhet. Vad man mer än antyder är att vissa människor i vårt land behöver man inte lyssna på, för ”de” är inte ”vi”. Det är också därför Ebba Busch Thors förvirrade utsagor om att slutförvara mångkulturalismen är så olyckliga. Busch Thor är inte rasist, men hennes resonemang byggde på ett farligt tankefel.

Det krävs klarsynthet för att hålla hatmånglare stången. Speciellt när en av dem är världens mäktigaste person.