Nöje

”Den största resan har jag gjort utanför musiken”

Kalmar Artikeln publicerades
Rasmus Arvidsson är tillsammans med sitt band Avantgardet aktuell med albumet Alla känner apan, sista delen i en självbiografisk albumtrilogi.
Foto: Pressbild
Rasmus Arvidsson är tillsammans med sitt band Avantgardet aktuell med albumet Alla känner apan, sista delen i en självbiografisk albumtrilogi.

Det har bara gått 2,5 år sedan albumet För Många Dyra Skor Och Döda Ögon slog ned som en bomb i Musiksverige. Men redan är Nybro-bandet Avantgardet aktuella med sitt tredje album. Ett som sångaren och textförfattaren Rasmus Arvidsson själv kallar för ett avslut och en kontemplation över det som har varit.

– Om första skivan handlade om min flytt till England och hur jag föll in i missbruket och andra om min flytt tillbaka till Sverige och hur jag försökte ta mig ur det så handlar den här tredje skivan om när jag är förbi allt det där och försöker reda ut varför det blev som det blev, förklarar Rasmus.

Albumet heter Alla känner apan som också är ett av spåren på skivan.

– Alla känner apan handlar om hur svårt det är att stå för den man är. Att ängsligt anpassa sig hela tiden efter det omgivningen vill att man ska vara, trots att det kanske går tvärtemot den man vill vara egentligen. Jag har själv hållit på och speglat mig i andra hela tiden samtidigt som jag aldrig har vågat stå upp för mig själv. Det är de som i grunden har lett till all den här psykiska ohälsan och till missbruket.

”Jag skulle säga att alla på något sätt är drabbade av de här bitarna som jag sjunger om, trots det så talas det så lite om det.”

Rasmus berättar att han ända sedan första skivan har fått väldigt mycket respons från andra människor som delar hans historia.

– De säger att de känner sig sedda och hörda och att de finner en tröst i mina låtar. Det är inte bara missbrukare, utan även många anhöriga. Det är inte något man alltid tänker på, men ett missbruk drabbar många fler än bara den som missbrukar. Det är så fruktansvärt många ringar på vattnet. Jag skulle säga att alla på något sätt är drabbade av de här bitarna som jag sjunger om, trots det så talas det så lite om det.

Rasmus berättar att han och bandet känner ett ansvar att berätta den nakna sanningen och våga belysa det som inte annars belys.

– Musiken har en kraft som få annat i samhället och om man kan berätta något viktigt så bör man göra det.

Avantgardet uppträdde i Allsång på Skansen i somras. Bandets stora publika genombrott.
Foto: Pressbild
Avantgardet uppträdde i Allsång på Skansen i somras. Bandets stora publika genombrott.

Att leverera hitlåtar har aldrig varit det primära för Avantgardet. Istället har det enligt Rasmus handlat om att berätta en historia – i det här fallet över flera album.

– Om du kollar på litteratur eller film är det ingen konstig väg att gå över huvud taget, jag tycker att musik förtjänar att konsumeras med samma allvar som andra populärkulturella yttringar.

Trots bristen på listettor har Avantgardet gjort en kometkarriär i Musiksverige och hyllats av både kritiker och publik. Men det är inget som har stigit Rasmus över huvudet.

– Man får inte glömma att den största resan är den jag har gjort utanför musiken, att jag för första gången i mitt vuxna liv är nykter och ren. Då blir allt det andra inte lika stort och viktigt.

Samtidigt har målet med Avantgardet aldrig varit att bli störst och bäst.

– Vi är exakt samma fyra killar som när vi startade bandet och kommer alltid göra samma grej. Oavsett om vi spelar på Way Out West eller på Nybro kebab.

Efter andra albumsläppet gjorde Avantgardet 60 spelningar. Nu väntar en fortsatt höstturné som avslutas i Kalmarsalen den 21 december. Och lika mycket som Avantgardet gjort sig ett namn via Rasmus och hans texter så har de omtalade intensiva och svettiga livespelningarna gett sina ringar på vattnet.

– Vi har blivit kända för att ha en väldig närhet till vår publik. De lyssnar på våra texter och kan låtarna utan till när vi är ute och spelar. Och då ser ändå setlistan annorlunda ut vid varje spelning.

”Socialrealismen är och kommer alltid vara fundamentet i mitt textskrivande.”

Vad som blir nästa steg för Avantgardet nu när det tredje albumet är släppt och klart vet inte Rasmus riktigt, men han har en idé om vad han vill berätta.

– Vissa tror att jag kanske skulle få en låsning nu när jag har berättat hela min historia, men jag ser det här avslutet snarare som en frihet. Nu kan jag börja skriva andras historier istället. Vad det kan handla om vet jag inte, men socialrealismen är och kommer alltid vara fundamentet i mitt textskrivande.

I dag mår Rasmus Arvidsson bättre än han gjort någonsin tidigare. Förutom karriären har han hittat kärleken och blivit pappa för första gången.

Förutom musiken är familjen det viktigaste i hans liv.

– Det jag vill förutom att vara ute och spela och hålla på med musik är att vara hemma med min familj. Jag har förmånen att ha ett jobb som gör att jag i långa perioder kan umgås väldigt mycket med min son och både lämna och hämta honom på förskolan varje dag.

– Jag är i en så fruktansvärt bra plats i livet nu, avslutar Rasmus.

Personligt

Rasmus Arvidsson

Född: 1986

Bor: Färjestaden

Familj: 1,5-årig son, 12-årig bonusdotter och fru.

Gör: Sångare och låtskrivare i Avantgardet som 7 november släpper sitt tredje album Alla känner apan, producerat av Joakim Åhlund.

Visa mer...