Deras skola hotas av nedläggning

Kalmar Artikeln publicerades
Muhammed, Gabriella och Linda sitter på utemöbeln de tillverkat själva. De går på Navigatorskolan
Foto: Karin Asmundsson
Muhammed, Gabriella och Linda sitter på utemöbeln de tillverkat själva. De går på Navigatorskolan

Det luktar av nygräddad pizza och nysågat virke på Navigatorskolan i Kalmar. Här går ett tiotal ungdomar, som av olika skäl hamnat utanför skolan.

– Alla här har en bakgrund. Här får man jobba i verkstaden och läsa upp betygen, säger Gabriella.

Nu är skolan hotad. Gymnasieförbundet måste spara, och redan i mars ska politikerna besluta om skolan ska läggas ner.

I verkstaden tillverkas bland annat fågelholkar och utemöbler. Ungdomarna jobbar också ute, just den här dagen har ett gäng gjutit i betong i en trädgård, och resten har lagat mat. Praktiskt arbete varvas med teori. Några pluggar mycket, andra mindre.

– Det hade aldrig funkat med en vanlig skola. Här får jag stöd och kan plugga upp betygen, säger Linnea.

Hon gick ett tag på ett vanligt introduktionsprogram, IM, som är till för att man ska kunna läsa in grundskolebetygen och bli behörig till gymnasieskolan. Men det gick inte, och hon började istället på Navigatorskolan.

– Här kan jag fokusera.

Linnea siktar på att börja på vård & omsorgsprogrammet i höst.

– De flesta som går här har en plan, de vill plugga upp betygen så de kan byta till annan skola, och sedan nästa. De är flera stopp på vägen man måste ta sig förbi.

Gabriella pluggar mycket, säger hon, men är också i verkstaden.

– Jag gillar att vara här, här får man hjälp. Lärarna är jätteförstående.

Sara började också på ”vanliga” IM.

– Men jag bara skolkade. Nu hoppas jag att jag kan börja på transportgymnasiet SYAB i höst. Men om jag inte kommer in där, och dom stänger här vet jag inte vad jag ska göra. Innan jag började här hade jag inte gått i skolan på flera år.

Muhammed har bara gått på Navigatorskolan i en månad.

– Jag är jättenöjd. Jag har varit närvarande hela tiden. Det var jättemycket bråk på den tidigare skolan. Och jag har svårt att sitta still, jag får panik och orkar inte lyssna på lärarna. Här får man vara i verkstaden och jobba.

Ute i verkstaden visar han stolt på utemöblerna han byggt.

– Vi är som en liten familj, säger Linnea.

Kalle Berg har varit med sedan start och visar runt i lokalerna, det välutrustade snickeriet, verkstaden där man både kan måla och svetsa, köket och de små klassrummen.

– De här eleverna är otroligt skoltrötta. En del har inga betyg, en del har enstaka. Men generellt sett är det ungdomar som haft det jättebesvärligt.

Han framhåller att de flesta eleverna har en komplex problembild, och tycker det är beklagligt att socialtjänsten inte delaktig eftersom Navigatorskolan både bedriver skolverksamhet och psykosocialt behandlingsarbete. Han, och den övriga personalen, är övertygad om att utan Navigatorskolan skulle kommunerna haft betydligt flerplaceringar, och många av eleverna skulle inte ha funnits i skolvärlden överhuvudtaget. Han konstaterar att eleverna bara i begränsad utsträckning lyckats med studierna, men fler har hittat jobb eller börjat på komvux eller folkhögskolor.

Han menar att om skolan läggs ner kommer fler elever att bli hemmasittare. Det kommer att bli högre tryck på övriga enheter inom introduktionsprogrammet, och det är mycket stor risk att ungdomarna hamnar i ett mellanläge utan skola eller arbete.