”Det är fasen föräldrarnas ansvar att barnen sköter sig”

Kalmar kommun Artikeln publicerades
Lasse Johansson (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande, framför Kalmar Nyckel.
Foto: Tomas Löwemo
Lasse Johansson (S), barn- och ungdomsnämndens ordförande, framför Kalmar Nyckel.

En elev på en skola i Nybro kommun har polisanmält en lärare som skickat denne ur klassrummet. I Kalmar har inga liknande polisanmälningar gjorts.

– Det är fasen föräldrarnas ansvar att barnen sköter sig, säger Lasse Johansson, ordförande i utbildningsnämnden.

Polisanmälan mot en lärare i Nybro har blivit en stor snackis de senaste dagarna. I Kalmar kommun är klimatet för lärarna relativt bra, menar Lasse Johansson.

– Jag har varit ut i alla skolor i kommunen och jag har inte upplevt några stora problem. Visst är det olika grader av störning i olika skolor, men inte så stora problem att det stör undervisningen.

Johansson menar att inga polisanmälningar likt den i Nybro skett i Kalmar kommun.

– Vad jag vet har vi inga fall som har gått så långt som att en polisanmälan har kommit in mot läraren. Det hade jag fått veta i så fall.

– Varje månad får vi en rapport om kränkande behandling inom skolan och där ingår även om lärare blivit behandlade på ett dåligt sätt. En handfull ur personalen säger att de känt sig trakasserade under året. Men det framgår inte om det är elever eller annan personal som trakasserat dem, säger Johansson.

Tidigare hade skolorna i Kalmar kommun problem med att elever filmade sina lärare, men det har de enligt Johansson fått kontroll på genom att bli tuffare mot mobilanvändning i klassrummen.

Utbildningsministern Anna Ekström gick härom dagen ut och sa att lärarnas befogenheter ska ses över så att lagen ska vara rättvis.

– Det tycker jag var mycket bra gjort, läraren måste kunna ha kontroll över sitt klassrum.

Lasse Johansson tycker att mycket av ansvaret för barnen agerande i skolan måste kunna hamna på föräldrarna.

– Det är fasen föräldrarnas ansvar att barnen sköter sig. Det är inte skolans ansvar att uppfostra barnen utan föräldrarnas.

– En normalt fungerande familj ska se till att ens barn inte kallar en lärare för hora, det är min personliga åsikt, säger Lasse Johansson.