"Det är kommunens ansvar att skotta trottoaren"

Kalmar Artikeln publicerades
Jan Johansson på trottoaren vid Norra Vägen. För några dagar sedan täckte snövallen nästan hela gångbanan.
Foto:Andreas Bendroth
Jan Johansson på trottoaren vid Norra Vägen. För några dagar sedan täckte snövallen nästan hela gångbanan.

De senaste veckornas intensiva snöande och vägplogande har bildat en rejäl snövall längs trottoaren på Norra Vägen. Något som irriterat både boende och näringsidkare.

Anledningen är att man anser att det är kommunens ansvar att skotta bort snövallen då det är kommunens snöplogar som har orsakat den.

– Jag har hört mig av till kommunen om detta, men de hör aldrig av sig tillbaka trots att de lovar att de ska. Även han som har frukt & grönt-butiken har hört av sig. Det är så nonchalant, säger Jan Johansson, boende i området.

Innan snön började smälta var inte trottoaren bredare än 30 centimeter på grund av all snö.

– Och det är inte första gången. Jag har bott här i sju år och det har aldrig hänt att någon har plogat här.

Privata fastighetsägare är vanligtvis skyldiga att skotta bort snö och se till att det inte är halt på trottoarer utanför fastighetens tomt.

Men om kommunen har "Norrlandsplogat", alltså plogat upp snö från vägen upp på gångvägen, så är det kommunens ansvar att ta bort det.

Så resonerar man i alla fall i många andra kommuner.

Hur det står till i Kalmar är dock svårt att veta. På kommunens hemsida står det bara att "fastighetsägaren ansvarar för att skotta och halkbekämpa för gående mellan den upplogade snövallen och tomtgränsen."

Men vems ansvar det är att skotta bort själva snövallen (Som i Norra Vägens fall nästan har täckt hela gångbanan) finns det ingen information om.

Östra Småland har försökt få en kommentar från Kalmar kommuns gatuchef Anja Thörnell, men hon har inte gått att nå.