”Det är kruttorrt i skogarna”

Trekanten Artikeln publicerades
Skogsplantering i Västerbotten.
Foto: Johan Gunséus / TT
Skogsplantering i Västerbotten.

Det är fler än lantbrukarna som får se sin växtlighet brinna bort i den svåra torkan. Regnar det inte ordentligt de närmsta veckorna kan miljontals tallplantor bli tvungna att slängas.

Även i länets skogar syns torkan och på sina håll har björkarna redan börjat få höstfärger. I augusti är det dags för skogsägarna att plantera tallplantor, något som kan gå om intet.

– Av det jag hört så är skogsägarna bekymrade och det förstår jag fullständigt. Det är kruttorrt i skogarna, säger Roy Runemark, odlingsledare på Trekantens plantskola.

– På plantskolan har vi egna brunnar så vi har klarat oss bra. Men jag vet att många skogsägare har vägrat ta emot plantor.

Just nu gör sig Trekantens plantskola redo inför höstleveransen, men även om plantorna är välvattnade vid leverans behövs det fukt i skogarna om de ska klara sig.

– Vi levererar från och med vecka 32-34 och i torkan vet vi inte hur det kommer slå. Det är mycket som hänger löst just nu och i hela skogsbranschen är det ett antal miljoner plantor som ska ut under hösten. Men hur den kommer fungera vet vi inte i dagens läge.

– Det är nu mindre än fyra veckor till leveransen och kommer det inte regn under de närmaste veckorna så blir det bekymmersamt.