Det fattas 130 brandmän i länet

Kalmar län Artikeln publicerades
Skogsbränderna i sommar har visat de stora riskerna med bristen på deltidsbrandmän, säger Brandmännens riksförbund.
Foto: Thomas Johansson/TT
Skogsbränderna i sommar har visat de stora riskerna med bristen på deltidsbrandmän, säger Brandmännens riksförbund.

Bristen på deltidsbrandmän i Kalmar län är nu så stor att tredje man riskerar att drabbas. Det borde anställas ytterligare 130 personer utöver de 565 deltidsanställda som finns i länet, menar Brandmännens riksförbund.

Det fattas deltidsbrandmän i hela Kalmar län. Mest akut är läget i Högsby som inte kan hålla bemanningen som de ska vissa tider på dygnet och då tappar möjligheten till rökdykning.

I Emmaboda slutade 18 av 24 brandmän i protest 2017 mot det nya avtalet Rib 17. Nu är man 15 brandmän på deltidskåren.

– Det funkar. Vi har gjort en omorganisation och nu är vi 15 av 16, säger räddningschef i Emmaboda-Torsås Hasse Erlandsson.

Christer Nyberg, deltidsbrandman i Arkelstorp utanför Kristianstad, är också analytiker på Brandmännens riksförbund.
Christer Nyberg, deltidsbrandman i Arkelstorp utanför Kristianstad, är också analytiker på Brandmännens riksförbund.

– Många räddningstjänster har samma problem och det drabbar tredje man, säger Christer Nyberg, strategisk analytiker på Brandmännens riksförbund.

– Det här är ett problem man blundat för i många år. Det som från början var ett lokalt problem är nu som omfattande att det blivit en nationell kris. I hela landet fattas 2500 deltidsbrandmän, minst.

Brist på brandmän på de lokala stationerna kan ha gjort att de första insatserna mot de många skogsbränderna har blivit försenade, säger Christer Nyberg. Att snabbt vara på plats för släckning kan avgöra resultatet av en släckningsinsats.

Det finns 36 deltidsstationer som de kommunala räddningstjänsterna driver i Kalmar län.

Deltidsbrandmännen har jour var fjärde vecka och ska då kunna inställa sig på stationen inom 5-10 minuter, dygnet runt. Ett normalt arbetslag består av fyra-fem personer och det behövs alltså 16-20 personer på varje station för att verksamheten ska gå runt.

– Men det är i teorin, säger Christer Nyberg. I själva verket behövs betydligt fler eftersom också deltidsbrandmän vill ha semester med familjen, blir barnlediga, sjuka, behöver graviditetsledighet och går i pension.

För att komma upp i miniminivån behövs ytterligare 40 brandmän i Kalmar län. Men för att klara en rimlig bemanning krävs ytterligare 90, alltså totalt 130.

Det finns flera orsaker till att det är svårt att locka deltidsbrandmän, säger Christer Nyberg. En är lönen.

En deltidsbrandman har en ersättning på 4 500 kronor före skatt för en beredskapsvecka. Det innebär att ständigt vara beredd att snabbt ta sig till brandstationen.

– Det är ingen hög ersättning för en jour som påverkar hela familjen. Man kan aldrig åka någonstans, har man små barn måste det alltid finnas en beredskap att någon annan kan ta hand om dem.

Arbetsmiljön på deltidsbrandstationerna är ett annat problem, säger Christer Nyberg. Genomsnittliga åldern på dem i landet är 50 år. Materialet är ofta mycket slitet och undermåligt.

– Brandmän löper betydligt större risk än andra att drabbas av cancer. Under insatserna är man skyddad med mask, men när man väl kommer hem till den gamla stationen och drar av sig kläder och arbetar med utrustningen, finns de farliga ämnena överallt på de omoderna anläggningarna.

Många brandmän, både de som arbetar heltid och de som har deltid, känner att såväl arbetsgivaren, kommunen som allmänheten tar dem för givna, säger Christer Nyberg.

– Att inte känna uppskattning från arbetsgivaren är mycket vanligt bland brandmän. Det är också en orsak till att många slutar efter 3-5 år.

– Det är då en mycket dålig investering av kommunerna som lägger ner 180 000 kronor i utbildningen av en deltidsbrandman.