"Det här trixandet är ren skandal - gå ett steg tillbaka"

Kalmar Artikeln publicerades
"Erkänn att det inte blev bra", säger Bertil Dahl (V).
Foto:Mats Holmertz
"Erkänn att det inte blev bra", säger Bertil Dahl (V).

Privatiseringen av kommunens personliga assistenter har diskuterats livligt och spräcker den politiska majoriteten i Kalmar.

När frågan var uppe till beslut röstade Vänstern, Sverigedemokraterna och Miljöpartiet nej till privatiseringen. Ett antal socialdemokrater lade ner sina röster. Men majoriteten av Socialdemokraterna och de borgerliga partierna var ändå överväldigande stor för en privatisering. Röstsiffrorna blev 40 ja, 11 nej, och åtta socialdemokrater som avstod.

Kommunalrådet Bertil Dahl (V) har varit motståndare till privatiseringen från början. Dahl har också kraftigt kritiserat den utredning som socialchefen Cecilia Frid gjorde och som utgör grunden för beslutet om att ta in anbud från externa aktörer.

– Det här är skandal, säger han. Man gjorde ett försök att få privata företag intresserade, ingen uppfyllde våra krav. Då ska man inte hålla på att trixa med sånt här.

– Erkänn nu att detta inte blev bra. Gå tillbaka och fortsätt att driva verksamheten kommunalt, det är det bästa både för brukarna och våra anställda.

Sverigedemokraterna sa också nej och tog också upp frågan i sin budgetreservation. Partiet menade att när kommunen går med 160 miljoner i vinst behövs ingen privatisering.

– Det är synnerligen anmärkningsvärt om det nu måste till stödpengar för att någon ska vara intresserad, säger Thoralf Alfsson (SD). Det här har inte blivit bra och var fel tänkt från början.