”Det knepigaste budgetarbete jag någonsin varit med om”

Kalmar Artikeln publicerades
Majoriteten Kalmar kommun presenterade på tisdagen sin budget för 2019,  Ingemar Einarsson (C), Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Johan Persson (S)
Foto: Jan Magnusson
Majoriteten Kalmar kommun presenterade på tisdagen sin budget för 2019, Ingemar Einarsson (C), Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V), Johan Persson (S)

Majoriteten i Kalmar kommun presenterade på tisdagen en mycket försiktig budget för 2019. Kommunrådet Johan Persson berättade att det osäkra regeringsläget gjort att arbetet varit riktigt knepigt.

Budgeten, som omsluter 4 miljarder kronor, innehåller inga stora nysatsningar, utan förbereder för lite tuffare tider. Den är också präglad av det osäkra budgetläget på riksplanet. Ingen vet nu vilken regeringen som kommer att bestämma över statens anslag till kommunerna i fortsättningen.

Till skillnad från på riksplanet var de kommunala majoritetsförhandlingarna klara på måndagen efter valet. Socialdemokraterna fortsätter att styra tillsammans med Centern och Vänstern. Kvartetten Johan Persson (S), Dzenita Abaza (S), Liselotte Ross (V) och Ingemar Einarsson (C) är de kommunalråd som presenterade sitt gemensamma budgetförslag..

Och partierna tror på en fortsatt expansion för Kalmar kommun. År 2025 hoppas man på 75 000 invånare.

– Vi kan vara där tidigare om dagens utveckling fortsätter, men det är inget vi kan räkna in i budgeten, sade Johan Persson.

Av en hundralapp i budgeten går 36 kronor till omsorg, 18 till grundskola och 15 till förskola och barnomsorg.

Just dessa områden kommer också att stå inför stora utmaningar framöver då såväl de äldre, som barnen blir fler.

Budgeten visar på ett överskott 2019 på 40 miljoner, 2020 är det nere på 14,1 miljon och året därpå blir det ett minus med 29,1 miljon. För 2018 visar prognoser på ett överskott på 127 miljoner.

– Men då ligger försäljningen av gamla brandstationen med där, förklarade Johan Persson.

De stora satsningarna i budgeten är sådant som redan är känt eller till och med påbörjat, som nya innebandyarenan, simhallen och ishallen. Det finns lite nytt med också, som sporthall i Rinkabyholm och förskola i Lindsdal och Läckeby.

Kalmarhem får också ett uppdrag att fixa löftet om ”Flytta-hemifrån-garanti”, som gör att ungdomar mellan 18 och 25 år lovas en egen lägenhet om de är skrivna i Kalmar och vill flytta hemifrån.

– De måste förstås kunna betala hyran. Men med den byggnation som pågår i Kalmar nu ska det inte vara omöjligt att uppnå, säger Johan Persson.

Det har också startats ett utredningsarbete som kan innebära att kommunen bygger ett eget avsaltningsverk. Den stora vattenreservoaren Hultabräan har ett vattenstånd som ligger flera meter under det normala och kommunen vill ha ett alternativ till att ta vatten ur Nybroåsen. Men det verket finns inte med i årets budget.