Det lyfter för Jimmy Loords parti

Kalmar Artikeln publicerades

Det har ljusnat för Kristdemokraterna. Jimmy Loord, länets förstanamn på riksdagslistan är optimistisk. Han har möjlighet att komma in i riksdagen.

Jimmy Loord är hoppfull, hans chanser att bli riksdagsledamot för Kristdemokraterna har ökat betydligt på senare tid..
Foto: Karin Asmundsson
Jimmy Loord är hoppfull, hans chanser att bli riksdagsledamot för Kristdemokraterna har ökat betydligt på senare tid..

Samtliga opinionsinstitutet visar att hans parti har lyft rejält den efter att ha legat under riksdagsspärren på 4 procent i flera år. Men än är det för tidigt att andas ut, även om partiledaren Ebba Busch Thor tror att hon och Jimmy Loord kommer att ta plats i riksdagen tillsammans..

Det kommer att behövas mycket förböner?

– Jag får en känsla av att opinionsmätningarna underskattar oss. 1998 fick vi 11, 8 procent i riksdagsvalet, och i opinionsundersökningen i maj det året låg vi på fyra. Det kan hända väldigt mycket. Vi har en bredd i partiet vi inte haft tidigare, en bred politik för alla. Vi har förslag på starka åtgärder när det gäller försvaret och polisen, samtidigt som vi fortfarande har fokus på våra kärnområden, äldre, barn och familj samt hälso - och sjukvård.

Det är de klassiska KD-frågorna, som hälso- och sjukvårdsfrågor och äldreomsorg, som Jimmy brinner för.

– För en månad sedan kom en rapport från Socialstyrelsen som visar att många kommuner har platsbrist på äldreboenden. I Oskarshamn är det extremt långa köer. När allt fler blir äldre uppstår platsbrist. Jag har inget emot att äldre bor kvar hemma, men vi vill ha en äldreboendegaranti. Alla om fyllt 85 år ska ha rätt till en plats på äldreboende utan biståndsbedömning. Många äldre är ensamma och otrygga därför är det en viktig åtgärd.

Han vill förbättra ekonomin för pensionärerna.

– Vi hade ett fullt finansierad lösning för att slopa pensionärsskatten. Vi var med och införde jobbskatteavdraget men långsiktigt vill vi utjämna skillnaderna.

Han vill förstatliga sjukvården och återinföra kömiljarden.

– Det stora frågan och utmaningen är den ojämlika vården med allt växande köer. Köerna har fyrdubblats under den senaste mandatperioden. Idag finns det 20 landsting och regioner där det sitter lokalpolitiker som styr över vården. Det skiljer i livslängd och behandling mellan olika landsting, och vi är beredda att offra våra egna positioner för en jämlik sjukvård. I de flesta europeiska länder har man en statligt styrd sjukvård. En statligt styrd sjukvård skulle säkra en jämlik sjukvård för alla. I Kalmar län har vi sämst överlevnad efter stroke i hela landet

LSS är en fråga som engagerar honom.

– Vissa saker måste få kosta. Jag är ordförande i individ- och familjenämnden och jag har sett hur nedmonteringen slagit mot enskilda individer. Det finns för lite pengar i systemet, och dessutom har det gjorts besparingar på fyra-fem miljarder kronor årligen. I Nybro kommun har vi tillsatt ett expertteam som ska säkra underlagen och hjälpa individer att överklaga försäkringskassans beslut. Ett samhälle där de som är i behov av stöd får avslag, ett sådan samhälle vill jag inte ha.

På partiexpeditionen är det ett behärskat kaos där alla utrymmen är upptagna av valsedlar och affischer och tiden fram till valet är fulltecknad.

– Dagen efter valet hoppas jag vakna till ett Sverige där Alliansen fått förnyat förtroende att bilda regering, en regering utan stöd av Sverigedemokraterna. Det kan bli komplicerat, men man kan väl få drömma.

Får han en plats i riksdagen vill han driva länsfrågor.

– Det behövs en ny sorts politiker. Det finns en del riksdagsledamöter där det finns anledning att ställa frågan vad de har gjort Man borde kunna samarbeta mer över gränserna vad gäller frågor kring infrastruktur och viltstängsel, och jobbskapande åtgärder.

– Vi är på en skuggsida. Mycket av investeringarna går till andra delar av landet.

Jimmy Loord slutade som pingstpastor för fem år sedan och är numera politiker på heltid. Han är politisk sekreterare i landstinget, ledamot i regionförbundets styrelse och ordförande i individ- och familjenämnden i Nybro.

Jimmy blev politiskt aktiv inför valet 2010.

–Jag har alltid haft ett samhällsengagemang och ett starkt socialt patos. Inför valet kom den dåvarande gruppledaren i KD i Nybro och började fråga om mina bröder kunde vara intresserade.

Nej, bröderna blev inte aktiva, men däremot Jimmy.

Fakta

Jimmy Loord

Aktuell: Förstanamn på Kristdemokraternas riksdagslista i Kalmar län

Bor: Nybro

Ålder: 38 år

Familj: Fru och fyra barn

Gör: Heltidspolitiker, tidigare pastor i pingstkyrkan

Visa mer...

Fakta

Viktigaste valfrågorna

Äldrefrågor

Hälso - och sjukvård

LSS

Visa mer...