”Det roligaste jag gjort i hela mitt liv - men nu är det slut”

Kalmar/Bryssel Artikeln publicerades
Snart blir hon eu-parlamentariker emeritus, Anna Hedh som i juli lämnar Bryssel.
Foto: Ulf Carlsson
Snart blir hon eu-parlamentariker emeritus, Anna Hedh som i juli lämnar Bryssel.

I 15 år har Anna Hedh varit ledamot av EU-parlamentet. Den 2 juli är det slut, då tillträder det nya parlamentet och det kommer att starta utan att den 52-åriga socialdemokraten på Öland är en av de beslutande ledamöterna.

Hon säger att det tog lång tid att komma fram till beslutet att inte ställa upp för en fjärde mandatperiod.

– Jag har ju tyckt så mycket om det här uppdraget. Det är det roligaste jag gjort i hela mitt liv, men samtidigt det jobbigaste och värsta.

– Om man brinner för att förändra samhället och det gör jag, är det svårt att tänka sig något bättre. Som EU-parlamentariker har man makt och då menar jag makt i positivt bemärkelse. Vill man ändra något måste man ha makt.

Du har suttit i EU-parlamentet i 15 år och pendlat till Bryssel. Nu blir du kvar hemma. Det måste bli en stor omställning?

– Ja, det är klart. Men jag tycker det är bra att sluta när man fortfarande brinner för något istället för att fortsätta på halvfart och rutin. Jag har 12 år kvar till pensionen och det finns mycket annat jag kan göra.

Vad ska du göra?

– Det vet jag inte. Jag avslutar tiden i parlamentet och sedan hoppas jag kunna få något uppdrag där mina kunskaper om EU kan tas tillvara.

Anna Hedh.
Foto: Mats Andersson
Anna Hedh.

Kan du gå tillbaka och börja jobba på fritidsgård igen?

– Jag bangar inte att arbeta med ungdomar. Jag har en utbildning som fritidsgårdsföreståndare.

Om du får peka ut ett drömjobb/uppdrag?

– Jag skulle gärna arbeta med jämställdhet och EU-frågor i länet och regionen. Kanske med att utbilda tjänstemän och politiker i de frågorna. Men jag är inte främmande att pendla upp till Stockholm. Jag är van att pendla.

Kanske regionråd, det är ju var och varannan människa nuförtiden?

– Nja, de uppdragen är väl redan fyllda.

Anna Hedh kryssades in i EU-parlamentet 2004 efter en av de mest omtalade krysskampanjerna i Sverige. Hon hade då av valberedningen placerats på plats 31, på valsedelns baksida. Men, bland annat tack vare stort stöd från fackföreningsrörelsen, kryssades hon fram till plats tre och tog plats i parlamentet.

Hon har gjort avtryck i EU och fått en egen profil. Hon var den enda i den socialdemokratiska gruppen som röstade nej till det så kallade Lissabonfördraget. Många har varit förvånade över att en så starkt profilerad parlamentariker inte finns på valsedeln.

Var det du själv som bestämde att du skulle sluta, eller blev du uppmanad att tacka nej?

– Det var jag själv. Men jag ska vara ärlig och säga att valberedningen också berättade att det fanns andra personer i vår region som man ville sätta högt på listan. Hade jag sagt att jag ville vara kvar, tror jag nog att jag hamnat på valbar plats. Men man vill inte bita sig fast.

Du är en profil i ett annars ganska slätstruket parlament. Har det varit medvetet?

– Mitt måtto har varit ”Människan före marknaden”. Det har ibland gått på tvärs i en union som är så inriktad mot marknaden. Jag har gått emot mitt parti flera gånger, det finns ingen partipiska i EU, och då får man uppmärksamhet.

Vilka är de viktigaste frågor du arbetat för under din tid i parlamentet.

– Det är så mycket; gränsöverskridande brottslighet, människohandel, jag har varit den stora S-gruppens talesperson i frågor som rör drogpolitik och bland annat arbetat mot nätdroger.

De viktigaste segrarna?

– Det var jag som satte igång arbetet för att få bort de skyhöga roamingavgifterna i EU. Det var efter ett möte med en ung företagare i Nybro. I EU-parlamentet kan man faktiskt göra skillnad även som enskild ledamot.

Anna Hedh berättar också om ett arbete hon initierade i det lilla formatet men där hon fick mycket kritik till att börja med. Det gigantiska godisföretaget Kinderägg lade in den lilla leksak som följer med chokladgodiset i en plastkapsel som flera barn fått i halsen och kvävts av. Hon kontaktade Kinderägg och bad dem ändra kapseln och berättade att hon annars skulle verka för ett förbud.

Det tog hus i helsike och Anna Hedh ansattes hårt av lagstiftare och italienska politiker. Kinderägg har sitt säte i Italien och ägs av bolaget Ferro som är den fjärde största godistillverkaren i världen. Italienarna berättade hur många som skulle bli av med jobbet på grund av Hedhs krav.

– Jag fick hem kartongvis med Kinderägg, berättar hon. Men företaget ändrade kapslarna och efter det har inget barn dött på grund av att man kvävts av det godiset. Det känns väldigt bra.

...och förlusterna?

– Det finns en del. Det är jobbigt att alkoholpolitiken fortfarande ser ut som den gör i EU. Hela flyktingsituationen är också ett enormt misslyckande. Rena Vilda Västern.

Det känns som att det finns två olika trender i länder och partiers inställning till EU. Dels de som menar att unionen ska få större inflytande, dels de som vill minska det? Var står du?

– Vi behöver ett EU-samarbete. Men hela Brexitdiskussionen kan ändå ha det positiva med sig att fler inser att det finns frågor som medlemsländerna avgör bättre själva. Jag tror det kan bli så att EU:s makt blir mindre. Sedan måste samarbetet bli större i vissa frågor, miljön, till exempel.

Ska unionen få mer pengar av medlemsländerna eller mindre?

– Det är ju helt vansinnigt att säga att trots att ett av de största medlemsländerna lämnar, Storbritannien, måste budget vara på samma nivå som tidigare. Även EU får rätta mun efter matsäcken. Budgeten måste omfördelas. I viss mån pågår det arbetet, jordbruket fick tidigare 49 procent av budgeten, nu är det 37 procent.

Du har haft ett arvode på drygt en miljon om året, inklusive alla tillägg. Oavsett nya jobbet här hemma lär det bli mindre. Hur anpassar man sig ekonomiskt?

– Lönen ligger på ungefär samma nivå som för en svensk riksdagsledamot. Visst blir det mindre, men samtidigt blir utgifterna mycket mindre. Jag har ätit ute väldigt mycket och bott på hotell. Det slipper jag nu och det ska bli skönt.

Du får ingen pension?

– Inte förrän jag får ålderspension. Det blir några månaders omställningsstöd från EU-parlamentet när ledamöter lämnar. Men det är ingen lång tid. Jag måste ut och söka jobb.