Djur och natur tema på Himmelsberga i påsk

Kalmar Artikeln publicerades
Marlene  Lindmark, Dog and white blackbird chickens, betong.
Foto: Karin Asmundsson
Marlene Lindmark, Dog and white blackbird chickens, betong.

Det kryllar av kaniner på Himmelsberga i påsk, och så blommor och blader, gläntor och lundar och några utrotningshotade skalbaggar. Det blev ett djur och naturtema, i gränslandet mellan verklighet och dröm.

Himmelsberga

Nio samtida konstnärer medverkar, och så visas kortfilmen En kluven värld av dokumentärfilmaren Arne Sucksdorff.

– Det är den filmen som lite satt tonen, säger Marlene Lindmark som gjort utställningen hon kallar Imaginaria.

Therese Hägeby, Sårad ängel, parafras på Hugo Simbergs målning.
Therese Hägeby, Sårad ängel, parafras på Hugo Simbergs målning.

Hon har med egna verk, både teckningar och skulpturer som ett gäng knubbiga kaniner skulpterade i betong, och teckningar av djur där det växer träd upp ur huvudena på dem. Också Annika Liepa har skulpterat kaniner, strama avskalade kaniner. Anabeli Diaz har omvandlat barndomens mardrömmar om djur som satt sig fast på hennes huvud till skulpturala verk.

Therese Hägeby och Tone Ougaard arbetade båda med collage, båda lite lätt absurda och med många referenser till konsthistorien. Ida Magntorn visar poetiska fotografier och Karin Wiberg skulpturer, och Jonas Rahm tryck efter akvareller av skalbaggar samt blommor i spännande kombination av tusch, bläck och bladguld. Sammanlagt är det 74 verk – varav Marlene Lindbergs ”´the rabbit herd” består av ett 20-tal kaniner.

Utställningen öppnar på skärtorsdagen och pågår under påsken.

Fakta

Utställning

Imaginaria

Anabeli Diaz, Therese Hägeby Annika Liepa, Marlene Lindmark, Anna Lindvall, Ida Magntorn, Ougaard, Jonas Rahm, Karin Wiberg samt en film av Arne Sucksdorff.

18/2-22/4

Himmelsberga

Visa mer...