”Djuren blir väldigt påverkade”

Kalmar Artikeln publicerades
Både djur och människor blir slöa av värmen. Arkivbild.
Foto: Johanna Ursjö
Både djur och människor blir slöa av värmen. Arkivbild.

Värmeböljan verkar hålla i sig. Och den påverkar även våra fyrbenta vänner. När temperaturerna ökar gör även risken för att de ska drabbas av infektioner det.

Att ha det alldeles för varmt hemma kan vara näst intill outhärdligt. Särskilt jobbigt blir det förstås om man dessutom inte kan säga till den man bor hos.

Då är det viktigt att vi gör vad vi kan för att hjälpa våra husdjur att må bra i hettan.

– Djuren blir väldigt påverkade när det är sådan här värme. Det tar på deras krafter på samma sätt som det gör för oss människor, säger Ulrike Enders, som är veterinär på Hemveterinären i Kalmar.

Hittills i år har hon inte behövt behandla något djur som drabbats av värmeslag.

– Men visst märker vi på djuren att det är ovanligt varmt, säger Ulrike Enders.

- Vi har haft några fall där infektioner har blossat upp bara över en natt, eller på väldigt kort tid. Det är också en effekt av värmeböljan, eftersom den gör att bakterier frodas.

Många känner till att det är en mycket dålig idé att lämna sitt husdjur i en varm bil. Men nästan lika illa kan det vara att lämna ett djur för länge i en på tok för varm bostad.

- Det kan bli väldigt varmt, väldigt snabbt. Och det är verkligen inte bra för djuren, säger Ulrike Enders.

Enligt henne är det bästa sättet att skydda sina husdjur från värmen att erbjuda en så sval miljö som möjligt. Ska man lämna dem hemma kan det vara bra att dra för gardinerna.

Det kan också vara bra att försöka hålla sina djur i skuggan, eller att låta dem vila i en sval källare.

– Och givetvis bör man erbjuda dem mycket vatten! säger Ulrike Enders.

Har man en ventilator för att till exempel hjälpa sin katt eller kanin att hålla temperaturen nere måste man dock vara försiktig. Det är viktigt att se till att det inte blåser kalluft rakt på djuret, eftersom det ofta orsakar ögoninfektioner.

Eftersom hundar saknar svettkörtlar är de extra känsliga för värmen. Det kan vara bra att gå ut på promenader tidigt på morgonen, innan temperaturen hunnit stiga alltför högt.

– Nu är det förstås inte särskilt svalt om nätterna heller. Men jag försöker själv att gå ut med min hund klockan fem på morgonen, säger Ulrike Enders.

Under varma perioder kan man märka att ens husdjur är slöare än vanligt. Katter ligger kanske och latar sig på soffan mer än de brukar göra, och hundar vill inte vara lika aktiva som de är annars.

Men det är oftast inget att oroa sig för, menar Ulrike Enders:

– Är djuret friskt i övrigt behöver man inte bli orolig. Men har man en hund eller katt med någon typ av hjärtsjukdom bör man hålla ett vakande öga på dem.

Fakta

När djur drabbas av värmeslag

En hund som blir överhettad börjar andas med snabba andetag, öppnar munnen helt och sträcker ut tungan. Börjar den dregla och blir yr kan det tyda på att den drabbats av värmeslag. Ibland kan den till och med svimma. Värmeslag är ett livshotande tillstånd.

Även katter kan bli vingliga och förvirrade när de blir för varma. De kan också drabbas av kräkningar och diarré.

Misstänker du att ditt djur har drabbats av värmeslag bör du kontakta veterinär. Du kan också försöka kyla ner djuret, exempelvis genom att duscha din hund eller linda en kall, fuktig handduk runt din katt. Se också till att ge djuret mycket vatten, eftersom de troligen är uttorkade.

Visa mer...