Dömda för gruppvåldtäkt vill få stanna i Sverige

Trollbackevägen Artikeln publicerades
Göta hovrätt ska nu granska tingsrättens bedömning av våldtäkten på Trollbackevägen.
Foto: Johan NIlsson / TT
Göta hovrätt ska nu granska tingsrättens bedömning av våldtäkten på Trollbackevägen.

De två ynglingar som dömdes för en våldsam gruppvåldtäkt på en 40-årig kvinna vid Trollbackevägen i september förra året vill bli släppta på fri fot av Göta hovrätt. Och de vill i vart fall slippa utvisning efter avtjänat straff.

Båda de unga männen har överklagat tingsrättens fällande dom. Den ene av dem fick sluten ungdomsvård i 11 månader och den andra i 14 månader.

Båda dömdes till utvisning.

De unga männen är från Afghanistan och kom till Kalmar som ensamkommande flyktingar 2015. De har bott på hvb-hem i staden.

Även den utsatta kvinnans målsägandebiträde har överklagat. Advokaten Louise Wassberg menar att kvinnan, som fortfarande vårdas för sina psykiska skador efter händelsen, ska tilldömas ett högre skadestånd än de 171 400 kronor tingsrätten bestämde.

De båda dömda ynglingarnas ålder har varit föremål för diskussion. Tingsrätten fastslog till slut att den ene var 17 år och nio månader vid gärningen och den andre 16 år och nio månader. Den bedömningen gjorde att påföljden blev mycket mild, trots den grova brottsrubriceringen.

Tingsrätten menade att den utsatta kvinnans berättelse var mycket trovärdig, men att de båda misstänkta ljög.

16-åringens advokat argumenterar för hovrätten att kvinnan, som var alkoholpåverkad, har blandat ihop personer och händelser.

Om den unge mannen också i hovrätten döms för grov våldtäkt bör straffet, på grund av klientens låga ålder, i vart fall inte vara av frihetsberövande slag, menar advokaten. Han vill också slippa utvisning.

Den något äldre gärningsmannen vill att åtalat i sin helhet ogillas och om han döms ska brottet inte rubriceras som grovt och strafftiden ska minskas. Han menar också att beslutet om utvisning är felaktigt eftersom det föreligger en hotbild mot honom från en lokal talibangrupp i hembyn

De dömda ynglingarnas sperma påträffades på, i och vid den 40-åriga kvinnans kropp. I den äldres mobiltelefon fanns ett foto på kvinnan från våldtäkten.

Läs mer:

Orkar inte möta åtalade

Jakten på tredje våldtäktsmannen

40-årig kvinna våldtogs grovt av tre unga män

Kommun vägrade hjälpa åklagare

Söker vittnen till överfallsvåldtäkt