Dopning: Vanligare bland vanligt folk än elitidrottare

Kalmar län Artikeln publicerades
Kroppsexponeringens ökning i sociala medier tros vara en av anledningarna till att fler använder olagliga dopningpreparat.
Foto: Manu Fernandez
Kroppsexponeringens ökning i sociala medier tros vara en av anledningarna till att fler använder olagliga dopningpreparat.

De flesta användarna av doping finns utanför sportens värld – nämligen på våra gym. Nu görs en särskild satsning på att uppmärksamma och informera om problemet.

Det är länsstyrelsen i Kalmar som tillsammans med motsvarigheterna i Kronoberg och Jönköping samt PRODIS (Prevention av dopning i Sverige) arbetar med att denna vecka uppmärksamma det växande problemet.

– Vi från länsstyrelsen är mest stöd och hjälp åt projektledaren för PRODIS, som denna veckan lägger extra fokus vid att uppmärksamma och informera gym och gymbesökare om dopning på olika vis, säger Olof Emilsson, ANDT-samordnare på länsstyrelsen (ANDT står för Alkohol, Narkotika, Dopning och Tobak, reds. anm.).

PRODIS arbetar efter metoden 100% Ren Hårdträning, vilket är en statligt finansierad och sanktionerad som syftar till att motverka tillgången och användningen av dopningspreparat på träningsanläggningar.

– Just denna veckan är en nationell uppmärksamhetsvecka, vilket innebär att vi försöker uppmärksamma just dopning lite extra. Annars arbetar vi som vanligt efter en regional strategi för att stötta kommunerna, som i sin tur bryter ner dem och arbetar efter sina förutsättningar, säger Olof Emilsson.

Han berättar att problemet med dopning tycks öka. Minst 40 000 svenskar använder androgena anabola steroider varje år men sannolikt är siffran betydligt högre.

– Det är svårt att mäta, men det har alltid funnits ett stort mörkertal, säger Olof Emilsson.

Det är företrädesvis unga män i åldrarna 17-34 år som använder steroider. Forskningen tyder på att förändrade skönhetsideal har lett till att fler män vill ha mer muskler - inte för att öka sitt fysiska välmående utan för att bli mer attraktiva. Problemet kopplas till sociala medier, där kroppsexponeringen har ökat.