Dotter med autism fick skäll på barnteater

Kalmar Artikeln publicerades
Det var under en barnteaterföreställning på stadsbiblioteket i Kalmar som händelsen skedde.
Foto: Sophie Carlbrant
Det var under en barnteaterföreställning på stadsbiblioteket i Kalmar som händelsen skedde.

Kajsa Hedins snart femåriga dotter, som har autism och en intellektuell funktionsnedsättning, tyckte om teaterföreställningen och gav ifrån sig ljud. Då avbröt sig skådespelaren och ifrågasatte vem det var som skulle låta.

– Jag tog väldigt illa vid mig. Hon gör ljud ifrån sig när hon blir glad och han ifrågasatte henne. Tack och lov hörde inte min dotter vad skådespelaren sa, vilket är skönt i sammanhanget, säger Kajsa Hedin.

På lördagsförmiddagen gick hon med dottern på stadsbiblioteket i Kalmar. De skulle besöka en barnteaterföreställning riktad mot åldrarna 3-9 år gamla barn.

– Vi hade satt oss lite avsides för att försöka störa så lite som möjligt, då vi även hade ordnat med en teckentolk för det var flera barn som var i behov av det, vilket skådespelaren visste om. Vilket gör det ännu mer konstigt, säger Kajsa Hedin.

Dottern gör ljud ifrån sig när hon blir glad och då hon tyckte om föreställningen gav hon ifrån sig ett brummande ljud. Då avbröt sig skådespelaren mitt i en mening och frågade ifall det var han eller hon som skulle låta.

– Jag var jätteledsen och arg just då. Sen har jag funderat efteråt och hans reaktion är ganska mänsklig. Han förstod inte hennes situation och han blev stressad. Men han reagerade på ett väldigt klumpigt sätt. Han kanske inte borde ha föreställningar för barn i de åldrarna om han inte kan vara flexibel, oavsett om det finns barn med funktionshinder eller inte.

Kajsa Hedin efterfrågar en större tydlighet från arrangörer om vad som gäller vid föreställningar. Att barn och andra med funktionsvariationer måste få en möjlighet att ta del av kulturaktiviteter på sina villkor.

– Vi vill inte störa alla andra men även min dotter måste få kunna gå på barnteater. Jag menar inte att peka ut skådespelaren som den felande länken här, utan problemet ligger i att arrangörer måste vara tydliga med att det krävs en viss öppenhet när det gäller barn i låga åldrar, i synnerhet med funktionsnedsättningar.

Hon menar att situationer som den med dottern riskerar att göra så att föräldrar till barn med särskilda behov i större utsträckning undviker liknande aktiviteter, för att inte störa.

– Då blir det en väldigt liten värld. Vi måste också kunna finnas någonstans. Inte på andras bekostnad men det måste kunna gå att lösa, säger Kajsa Hedin.