Drivna själar belyste kvinnornas dag

Kalmar Artikeln publicerades
Julia Björknert, 25 år, och Alexandra Durne, 27 år, är de två som står bakom festivalen "Queens of Kalmar."
Foto:Alice Göransson
Julia Björknert, 25 år, och Alexandra Durne, 27 år, är de två som står bakom festivalen "Queens of Kalmar."

Glöden för kvinnors rättigheter lyste starkt i Kalmar under den internationella kvinnodagen. Dagen uppmärksammades genom allt från frukostföreläsning, kvinnokörer och paneldebatt.

Den internationella kvinnodagen hyllades genom olika aktiviteter från morgon till kväll runt om i landet under torsdagen, så även i Kalmar. Några som framträdde tydligt under dagen var Alexandra Durne och Julia Björknert som ligger bakom den fyra dagars långa festivalen "Queens of Kalmar", som startade under onsdagen. Idén till festivalen föddes efter att tjejerna höll i en manifestation för "#metoo"-kampanjen.

– Efter att vi hade anordnat manifestationen bestämde vi oss för att ta ett nytt steg, vilket blev "Queens of Kalmar". Anledningen till att det är en fyra dagars festival är för att vi helt enkelt ville göra så mycket, allt från föreläsningar till mässa, säger Julia Björknert.

Under onsdagen höll Alexandra Durne och Julia Björknert en föreläsning där de talade om sina egna erfarenheter om sexuellt våld.

Kändes det jobbigt att tala om ämnet?

– Det är tungt stundvis, men vi har hållit tyst så länge nu att det är skönt att bara häva ur sig det. Kan detta göra att andra finner styrka, tycker vi att det är värt det, säger Alexandra Durne.

Under torsdagen startade "Queens of Kalmar"- festivalen med en frukostföreläsning som berörde jämställdhet på arbetsplatsen. Mitt på dagen anordnades det sen ett yogapass och kvällen avslutades med en paneldebatt med Kalmars politiker och med jämställdhetsfrågan i fokus. Några som var på plats under paneldebatten var paret Madeleine Mellström och Hampus Chalkidis.

Vad har fått er att gå hit i kväll?

– Jag är här för att de talar om en oerhört viktigt fråga. Detta är ingen kvinnofråga, detta är snarare en samhällsfråga, säger Hampus Chalkidis.

– Jag relaterar väldigt mycket till dessa frågor då jag själv har varit utsatt, så det är intressant att höra vad politikerna har att säga i kväll, lägger Madeleine Mellström till.

Under kvällen uppmärksammade även kvinnojouren Kalmar dagen genom både en föreläsning och musik på biblioteket i Kalmar.

Författaren och föreläsaren Sonia Sherefay var på plats och talade om hederskulturens utmaningar, som även var kvällens tema.

– Det som är mitt mål med mina föreläsningar är framförallt att nå ut till föräldrar och ge dem verktyg till att förändras. Jag kommer själv ursprungligen från Egypten så detta med hederskultur har alltid funnits där på olika sätt under min uppväxt, säger Sonia Sherefay.

Kvällen på biblioteket avslutades med framträdande av den öländska artisten Adée och Kalmars kvinnokampskör.