Drygt hälften kuggas av länets ”tuffaste” förarprövare

Kalmar län Artikeln publicerades
Det skiljer sig åt mellan de erfarna förarprövarna i landet, men mest beror andelen kuggningar på vilka som kör upp, och var.
Foto: Bertil Ericson / TT
Det skiljer sig åt mellan de erfarna förarprövarna i landet, men mest beror andelen kuggningar på vilka som kör upp, och var.

De erfarna förarprövarna i Kalmar län ligger ganska nära varandra i andelen underkända b-körkort, men det finns stora skillnader i landet. Tuffast är den förarprövare i Vänersborg som underkänt nära 75 procent av de som kört upp.

Det är Trafikverket som tagit fram siffror baserade på hur stor del andel som underkänts i försöken att ta körkort med behörighet B. Förarprövarna som ingår är alla erfarna med minst 500 körprov under de senaste sex åren.

Elva förarprövare från Kalmar ingår i statistiken, som begärts ut av Nyhetsbyrån Siren. Den tuffaste av dessa underkände 55,63 procent av alla uppkörningar. Den som var ”snällast” kuggade bara 41,28 procent.

Sett till hela Sverige är det en förarprövare i Vänersborg som sticker ut med 74,16 procent kuggningar, tvåan finns Järfälla och underkände 70,21 procent.

Men att det i första hand skulle bero på om de enskilda förarprövarna är snälla eller elaka tror inte Kristina Hagberg, chef på Trafikverket Förarprov:

– Förklaringen är ofta hur mycket kunderna har utbildat sig och var i landet förarprövaren jobbar, säger hon till Nyhetsbyrån Siren.

– Det skiljer cirka 30 procentenheter i godkännandegrad på de som är anmälda som privatister kontra de som är anmälda via trafikskola för körprovet, så det är ett oerhört spann i kunskaperna. Det gör att det blir en stor spridning bland prövarna, beroende på hur många kunder de har som är privatister eller som kommer från trafikskola, förklarar Kristina Hagberg.

I Umeå finns den förarprövare som har underkänt lägst andel uppkörningsprov – 18,9 procent. Näst färst kuggningar gav en i Halmstad med 26,17 procent.

– Norrut i Sverige utbildar sig kunderna i högre grad på trafikskola än i storstäderna. Därför är godkännandegraden generellt sett högre i norra Sverige, för där har man skaffat sig mer utbildning, säger Kristina Hagberg.


FAKTA

Förarprövare

🚘Förarprov är en enhet i Trafikverket och har cirka 500 medarbetare i hela landet fördelade på ett 30-tal orter.

🚘Förarprövarens uppgift är att genomföra prov inom körkortsområdet och yrkestrafikområdet.

🚘För att bli trafikinspektör (förarprövare) behöver du gå en ettårig aspirantutbildning där teori- och praktikveckor varvas. Teoriveckorna genomförs som en internatutbildning i Uppsala. Praktikveckorna genomförs på något av förarprovskontoren där du handleds av en erfaren förarprövare.

Källa: Trafikverket


Tips för att klara uppkörningen