Dubbla larm om arbetsmiljön på sjukhuset

Stensberg Artikeln publicerades
Carl Dahlin (M), regionråd, har engagerat sig i arbetsmiljön på medicinkliniken.
Foto: Mats Andersson
Carl Dahlin (M), regionråd, har engagerat sig i arbetsmiljön på medicinkliniken.

Två gånger har Vårdförbundet slagit larm om bemanningen på medicinkliniken. Nu vill Moderaterna hjälpa fackförbundet att driva arbetsmiljöfrågan.

– Personalen gör ett strongt arbete men är hårt prövade eftersom långt färre än hälften av sjukskötersketjänsterna har fast bemanning, samtidigt som avdelningschefen har ansvar för närmare 80 anställda - medan regionen eftersträvar cirka 25 anställda per chef, säger oppositionsråd Carl Dahlin (M).

Det var efter tisdagens besök på avdelning 17, medicinkliniken, som Dahlin fick berättat för sig att kliniken sedan en längre tid tillbaka brottats med bemanningsproblem, där lejonparten av sjuksköterskorna kommer från hyrbolag.

De har via facket försökt få till en förändring.

– Så sent som för två veckor sedan lämnade Vårdförbundet in sin andra framställan om åtgärder enligt 6 kap §6A, säger Carl Dahlin (M) oppositionsråd som har ansvar för personalfrågor.

Han vill bland annat se en översyn av grundbemanningen och attraktivare arbetstider, något som också majoriteten lyft i sin vision över framtidens vård.

Men inget har synts till än.

– En känsla av uppgivenhet finns då flera i de olika yrkeskategorierna inte upplever att politiken tar till sig när de flaggar för att det inte fungerar inom verksamheten.

Om ett par veckor är det möte med personalutskottet i Region Kalmar län. En halvtimme innan det mötet har Dahlin bjudit in personalutskottets ordförande Angelica Katsanidou (S) till avdelningens morgonfika klockan 09:00 för att lyssna, något som de anställda tyckte var en bra idé.