Duon som gör studentlivet lättare

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Åberg och Carl-Johan Herslow, är forna studenter som vill hjälpa nya studenter att få svar på vanliga frågor gällande studentlivet.
Foto:privat
Mattias Åberg och Carl-Johan Herslow, är forna studenter som vill hjälpa nya studenter att få svar på vanliga frågor gällande studentlivet.

Det går 32 000 studenter på Linnéuniversitet i Kalmar och Växjö. De flesta har säkert varit nervösa och haft funderingar inför det nya livet.

Carl-Johan Herslow och Mattias Åberg vet precis hur det känns och vill nu genom föreläsningar och en bok hjälpa studenter att känna sig trygga.

När Mattias Åberg och Carl-Johan Herslow började studera företagsekonomi vid Linnéuniversitetet i Kalmar tyckte de att det saknades information om studentlivet.

Mycket av de vanliga frågorna, funderingarna och orosmomenten de hade inför det kommande studentlivet hittade de inga svar på.

För ett och ett halvt år sedan tog de själva tag i problemet och började fundera på hur de kunde hjälpa nya studenter att få svar på sina frågor.

– Vi visste att vi var bra muntligt och då väcktes idén om att föreläsa i ämnet för nya studenter, säger Carl-Johan Herslow.

Föreläsningarna startade förra hösten och fick god respons av såväl Linnéuniversitetet som nya studenter, vilket resulterade i att de började föreläsa för en bredare publik.

– Vi har föreläst för närmre 100 gymnasielever, eftersom vi insåg att de också tillhör målgruppen som undrar och inte har en aning, säger Carl-Johan Herslow.

Föreläsningen är uppbyggd utifrån tre delar som berör olika delar av studentlivet, men Carl-Johan och Mattias anpassar föreläsningarna beroende på vilka de föreläser för.

– Vi vill främst inspirera och avdramatisera och om vi föreläser för gymnasieungdomar kanske vi hoppar över den delen som handlar om rekrytering efter examen och vad arbetsgivarna söker efter, det är inte det som är mest aktuellt för dem, säger Mattias Åberg.

Föreläsningarna kommer fortsätta till hösten och den kommande skolstarten, och de kommer ta sig ut i landet och föreläsa på fler orter än Kalmar. Förutom att sprida information, kunskap och erfarenheter muntligt kommer duon också släppa en bok i slutet av augusti.

– Vi började tänka på hur vi kunde nå ut till en större grupp och då fick vi idén om boken. Det kommer inte vara någon lärobok utan en bok för hela studenttiden, säger Carl-Johan Herslow.

Målet är att studenterna ska kunna använda boken under hela studentlivet och att den ska fungera som en handbok, som kan plockas upp vid behov.

– I boken vill vi uppmana till att få reda på saker i tid och att dra nytta av studentlivet, säger Mattias Åberg.

Boken släpps den 28 augusti, efter åtta månaders hårt arbete.

– Jag har bott i San Francisco och Mattias i Stockholm, ändå har vi fått ihop en bok med hög språklig kvalitet och med många olika aspekter. Samtidigt har vi lyckats behålla en röd tråd genom hela boken. Det är nog det jag är mest stolt över, säger Carl-Johan Herslow.

Boken heter "Studentlivet, vadådå?" och kommer tryckas upp genom en ny teknik som heter print on demand, vilket innebär att boken trycks upp när en beställning läggs.

– Det är en ny teknik från USA, som vi tycker är bra ur en miljömässig aspekt, men också för oss som inte har en jättestor budget för boken, säger Mattias Åberg.

Innan den hektiska hösten med föreläsningar och boksläpp, väntar en tid med marknadsföring och intervjuer.

– Vi marknadsför oss genom sociala medier som facebook och instagram, men sedan kommer vi faktiskt vara med i nyhetsmorgon på TV4 och prata om boken där, säger Carl-Johan Herslow.

Mattias och Carl-Johan vill också poängtera att nästan vem som helst kan skriva en bok, med rätt kontakter och med rätt hjälp.

– Att skriva en bok är ingen raketforskning, utan för oss handlar det om att dela med sig av våra erfarenheter, säger Carl-Johan Herslow.