Dyrare att hantera kontanter

Kalmar Artikeln publicerades
Mattias Nelson driver Bremerlyckans livs i Kalmar. Den senaste prishöjningen för kontanthantering gör att han kommer neka kunderna att växla in gamla mynt.
Foto:Tomas Löwemo
Mattias Nelson driver Bremerlyckans livs i Kalmar. Den senaste prishöjningen för kontanthantering gör att han kommer neka kunderna att växla in gamla mynt.

Som en konsekvens av att gamla mynt och ska bytas ut höjs avgifterna för kontanthanteringen. Och det är handlarna som får betala.

I höstas började Riksbanken ge ut nya 1-, 2- och 5-kronor som ersätter de äldre mynten med samma valörer.

Efter den 30 juni 2017 blir de gamla mynten ogiltiga och Riksbanken uppmanar alla att göra sig av med de gamla i god tid och på sin hemsida menar man att "enklast är att handla för mynten".

Kontanthanteringsföretaget Loomis har meddelat att de från och med 1 januari 2017 höjer priset på alla sina tjänster med 6,2 procent.

Detta för att möta de extra kostnader som uppstår i samband med bytet.

Det fick handlaren Mattias Nelson på Bremerlyckans livs i Kalmar att tröttna.

– Bankerna borde stå för kostnaden! De har lejt ut kontanthanteringen till Loomis och vi handlare får ta smällen.

I dag kostar det honom ungefär 400 kronor att sätta in 50 000 på banken via Loomis. Efter årsskiftet blir det alltså ännu dyrare.

Det kommer att få konsekvenser för de kunder som vill växla in sina gamla mynt.

– Tidigare har vi tagit emot rör med mynt, men vi får börja neka. Självklart kan man handla för pengarna, men inte växla, konstaterar Mattias Nelson.

Ett rör med 50 enkronor kostar före höjningen 52 kronor att ta hem.

– Kontanterna blir helt enkelt mindre värda. Vi kommer att hålla hårt i de nya mynten tills de gamla är ogiltiga

Även vissa politiker har reagerat på det faktum att många banker vägrar ta emot kontanter.

Vänsterpartisterna Bertil Dahl, Liselotte Ross och Leila ben Larbi efterlyser en lagstiftning som garanterar att bankerna hanterar kontanter.

– Vänsterpartiet har nationellt krävt detta under flera år. Vi som lokala politiker utmanar nu de lokala bankkontoren i Kalmar som inte vill hantera kontanter att ge oss kommuninvånare denna grundläggande service.

Den nya 1-kronan väger ungefär hälften så mycket som den äldre kronan. Den minskade vikten är tänkt att innebära lägre energikostnader och färre transporter när mynten ska ut till banker och butiker. De nya mynten är dessutom nickelfria.