Dyrt att komma upp till matmålen

Kalmar Artikeln publicerades
Att skifta till svenskt och ekologiskt kostar.
Att skifta till svenskt och ekologiskt kostar.

Kalmar är en bit från att nå sitt egna mål med 75 procent svensk eller ekologisk mat. Det skulle kosta nästan en miljon för att skruva upp ambitionen.

Under 2018 var 28 procent av skolmaten varken ekologisk eller svensk, visar kommunens analys.

Målet är också att minst 30 procent av skolmaten ska vara ekologisk, minst 40 procent ska vara från närområdet.

Målet 30 procent ekologisk mat nådde man. Andelen svenska livsmedel var 60 procent, och andelen närproducerade var 42 procent.

Men flertalet av dess överlappar varann, och på totalen blev det 72 procent svensk, närproducerat eller ekologiskt.

Och att börja öka nu kommer att kosta, eftersom man redan tagit sig an de livsmedel där prisskillnaden mellan ekologisk och icke ekologiskt är ganska liten, exempelvis mejeriprodukter, bananer, mjöl och krossade tomater.

Nu har det gjorts en beräkning på andra livsmedel, och slutsumman blir miljonen.

Att byta ut åtta ton potatisbullar till ekologiska kommer till exempel att kosta 139 644 kronor. Ekologiska fonder kostar 150 000 kronor mer, likaså att gå över till svensk ost, knäckebröd, lingon, mjöler och gryner.

4,7 ton svensk grädde i stället för utländsk skulle kosta 23 000 kronor per år, tre ton svensk pommes frites kostar 30 000 kronor mer och de 9,4 tonen ärtor skulle kosta 68 000 kronor för att bli ekologiska.

Listan över vad man skulle kunna byta ut till svenskt eller ekologiskt saknar, förutom pytt i panna, kött, fisk eller kyckling.