E-handeln ökar i landet ”Skapar nya arbetstillfällen”

Kalmar Artikeln publicerades
E-handeln ökar runt om i landet, i Kalmar län handlar varje person i genomsnitt för 1926 kronor varje månad på internet.
Foto: Claudio Bresciani/TT
E-handeln ökar runt om i landet, i Kalmar län handlar varje person i genomsnitt för 1926 kronor varje månad på internet.

Allt fler väljer att handla på internet. Under 2018 handlade svenskarna för 77 miljarder kronor och två av tre personer svarar att de någon gång handlat på internet.

Svenskar handlar på internet mer än någonsin. Enligt en rapport från Postnord, Svensk Digital handel och HUI-research handlade den svenska befolkningen under förra året för 77 miljarder kronor vilket är 10 miljarder mer än under 2017.

I Kalmar län handlar varje person i genomsnitt för 1926 kronor i månaden vilket gör att vi hamnar på en femteplats i landet.

– Även om det finns dem som vill tro att det är stora skillnader mellan personer som är bosatta på landsbygd och storstad så är vi trots allt rätt lika. Det finns dock några regionala skillnader, till exempel att storstadsbor handlar mer från Storbritannien och landsbygdsbor från Kina, säger Postnords E-handelsexpert Arne Andersson i ett pressmeddelande.

Istället sägs skillnader mellan länen delvis bero på åldern. Ett exempel är Gotland, där konsumenterna spenderar minst pengar på internet vilket kan bero på att de också har den äldsta medelåldern.

Många ser e-handeln som ett hot mot de fysiska butikernas existens. Thomas Davidsson, näringslivschef i Kalmar kommun tycker att handeln över internet också kan ses som en tillgång.

– Det är klart att det märks av, men inte bara negativt. Nya företag inom e-handeln etablerar sig i Kalmar vilket skapar nya arbetstillfällen.