E22 farlig under midsommar

Kalmar Artikeln publicerades
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Många åker till Kalmar och Öland för att fira midsommar- men det gör E22 extra trafikerad och olycksdrabbad. Detta borde man tänka på om man behöver röra sig på vägarna och om man ska köra långt.

De flesta olyckorna sker under midsommarhelgen på grund av den ökade trafiken och det är torsdagen och söndagen som är mest trafikerade. De allvarligaste olyckorna inträffar på mindre vägar i glesbygden under en midsommarhelg. Allra flest olyckor sker där det är mest trafik.

– Man måste vara uppmärksam, det kan vara turister på vägarna som inte vet vart de ska. Det kan bli lite snabba inbromsningar och avkörningar. Så det är viktigt att man håller avstånd och är uppmärksam, säger Susanne Östangård från Trafikverket.

Det är speciellt sträckan mellan Kalmar och Norrköping som har höge olycksrisk under midsommar. Samma sträcka har även högre risk för köbildning, men det gäller även sträckan mellan Karlshamn och Kalmar, Kalmar till Färjestaden samt Färjestaden till Borgholm.

– På Ölandsbron är det fritt fram att åka, arbetet är inte igång under semestern, säger Östangård.

Carl Zeidlitz, trafiksäkerhetsansvarig på Motormännen, berättar att det är bäst att välja en mötesfri väg, även om det innebär en omväg.

– Mötesseparerade vägsträckor minskar dödligheten med 80 procent. Bra vägräcken förhindrar inte bara mötesolyckor, utan också många allvarliga singelolyckor, säger Carl Zeidlitz.

fakta

Tänk på detta innan du kör

Var utvilad innan du börjar köra och ta många pauser. En trött förare kan vara lika farlig som en onykter förare.

Starta resan i god tid- köer kan förlänga restiden.

Välj mötesseparerade vägar om möjligt.

Kör inte ”dagen efter”- försäkra dig om att du är nykter och utvilad.

Kontrollera fordonet innan du åker, bland annat mönsterdjupet och trycket på däcken. Ladda mobilen- men använd den inte när du kör.

Ha med dig solglasögon så att du inte blir bländad.

Tänk på att ha vätska i bilen i fall att du blir sittande i köer.

Källa: Motormännen, synoptik, synbesiktningen

Visa mer...