Efter Islands kyla väntar hotell i solen

Costa Blanca Artikeln publicerades
Håkan Juholt och Tommy Waidelich ser fram emot det spanska projektet, som går under arbetsnamnet Fustera Beach Club. 3 bilder
Foto:Privat
Håkan Juholt och Tommy Waidelich ser fram emot det spanska projektet, som går under arbetsnamnet Fustera Beach Club.

Håkan Juholt och förre parhästen Tommy Waidelich har köpt hotell på spanska Costa Blanca, kan Östra Småland nu avslöja. Anläggningen ligger hundra meter från havet, med ett tiotal rum. De två tänker sig hälsoresor, konferenser och turister.

– Vi hade hoppats att bli statsminister och finansminister i en regering. I stället tar vi hand om varandra. Vi fick inte ansvar för ett land, men för ett hotell, säger Håkan Juholt.

– Det blir inte jag som står där och blandar drinkar. Men jag kommer inte att arbeta operativt. Jag var inställd på det, men nu kommer jag inte att kunna göra det. Nu tänker jag ge Island 100 procent, så jag får skjuta på det några år. Men Åsa och jag har som målsättningen att i framtiden driva det.

Det var i höstas som Tommy Waidelich och Désirée Liljevall, som har hus på spanska solkusten, var ute och promenerade och fick syn på att den cirka 500 kvadratmeter stora fastigheten med fyra lägenheter och en fotbollsplan var till salu.

Den har fungerat som musikklubb och sportbar med restaurang.

Här såg Tommy Waidelich att han och Håkan Juholt kunde förverkliga sin dröm om att ha ett hotell tillsammans. De två jobbade tillsammans när Håkan Juholt var partiordförande, och kom att bli nära vänner. Hotellplanerna har de närt i tre-fyra år.

– Jag ser mig som en John Cleese i Fawlty Towers, ler Juholt.

– Jag tänker inte odla mustasch och bli en Manuel, kontrar en likaledes leende Waidelich.

Ingen av de två tänker arbeta operativt i det här skedet, förklarar de.

Nu har de köpt hotellet i Fustera, ett område Waidelich beskriver som en oexploaterad strandremsa med kopplingar till Ernest Hemingway.

De har kallat in en arkitekt, som ska förvandla de fyra lägenheterna det är i dag till en anläggning på cirka tio rum. Fotbollsplanen framför huset ska grävas ur och bli pool.

Tommy Waidelich förklarar att det planeras bli en blandning av turisthotell, hälsoresor och konferenser.

Takterassen planeras bli en bar med havsutsikt. Här kan man även ha yoga i solnedgången.

Désirée Liljevall har ett förflutet inom hälsobranschen.

– Hon och jag har hus här nere. Hon var med när vi hittade det. Hon kommer inte att vara engagerad. Men hon är en inspiratör.

Waidelich beskriver Håkan Juholt som idéspruta.

– Vi trivs ihop och gillar när det händer saker. Håkan har många roliga idéer.

Själv har Waidelich kontakterna och lokalkännedomen.

Han har tidigare varit gift med en spanjorska, och har varit i området i cirka 20 år.

– Jag har varit i Spanien i 20 år. Barnens mamma är härifrån. Jag har kontakterna och kan språket.

De två köpte fastigheten i höstas, och sedan dess har de låtit de spanska byråkratiska kvarnarna mala. Under våren räknar de med att allt är klart i den vägen.

Sedan väntar en ombyggnation, och i bästa fall kan de öppna under någon gång under 2018.

Vad fick ni betala?

– Det är en affärshemlighet. Men det är ett mångmiljonprojekt, och det kommer kosta lika mycket att renovera. Vi har lånat till det, berättar Juholt.

De två tänker sig att publiken dels är turister, både från norra Europa, men även från Spanien.

– Spanjorerna turistar gärna hemma, med tanke på läget i Turkiet och Nordafrika. Och det vi skapar finns inte i området. Det kommer bli ett större poolområde. Arbetsnamnet är Fustera Beach Club, berättar Juholt.

De två räknar med att ha en handfull anställda under sommaren, färre under lågsäsongen.

Så småningom ska anläggningen marknadsföras i Sverige.

Kan det bli ett ställe för arbetarrörelsen?

– Jag vill inte utesluta något. Både jag och Tommy har ju kontakter, så det kan bli så. Man kan hyra hela stället, berättar Juholt.

Tommy Waidelich berättar att om det här går bra tänker de två att de kan expandera med fler ställen.

– Det är inte omöjligt att vi köper fler. Det är bra att investera i Spanien nu. Jag ser det här som ett första steg, säger han.

Visste regeringen om detta när du utsågs till ambassadör?

– Jag nämnde det. Men jag kommer som sagt inte att driva det, jag är bara fastighetsägare. Det är inte konstigare än om jag skulle hyra ut en fastighet på Oknö eller i Stockholm, säger Juholt.

Fakta

Costa Blanca

Costa Blanca, eller vita kusten, är en solstänkt bit kust kring Alicante på Spaniens östkust. Området är känt för de vita kustremsorna. Provinsen har 320 soldagar per år.

Costa Blanca är paellans hemland och apelsiner från trakten säljs över hela världen. Här finns också den enorma Guadalestklippan och, för den som vill lämna kusten, slingrande småvägar upp i bergen.

För den som vill göra annat än sola finns det många aktiviteter som segling och golf.

Visa mer...

Läsarnas kommentarer

Din kommentar tillhandahålls av Disqus och ska ej betraktas som redaktionellt material. Genom att kommentera på Östra Småland Nyheterna så godkänner du samtidigt våra regler.

På ostrasmaland.se är det möjligt att kommentera vissa artiklar. Dock tar vi bort möjligheten att kommentera artiklar med rättsrelaterat innehåll, till exempel domar och åtal. Vi hade den möjligheten tidigare, men fick då mängder med kommentarer med innehåll som vi inte kunde publicera.

För att kunna kommentera måste du ha ett användarkonto hos Disqus, vars verktyg för kommentarer används på ostrasmaland.se. På tider då Östra Småland Nyheternas webbredaktion inte är bemannad går det inte att kommentera artiklar på ostrasmaland.se

ostrasmaland.se tillämpar eftermoderering av läsarkommentarerna. Det innebär att den som skriver en kommentar får den publicerad i det närmaste omedelbart, men att kommentaren senare kan komma att modereras bort om den inte lever upp till riktlinjerna för läsarkommentarer på ostrasmaland.se.

Det innebär också att vid publiceringen är det den som skrivit kommentaren som är juridiskt ansvarig för dess innehåll och därmed kan bli anmäld för exempelvis förtal. Efter modereringen är det ansvarig utgivare på Östra Småland Nyheterna som bär det juridiska ansvaret.

Läsarkommentarer - riktlinjer

Vi har högt i tak.

Vi har en tillåtande grundinställning.

Vi vill att användarna ska komma till tals.

Men

Vi tillåter inte läsarkommentarer i samband med rättsrelaterade artiklar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer där någon anklagas för brottslighet.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara osanningar.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppenbara faktafel.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med synpunkter eller åsikter som inte är relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi publicerar inte läsarkommentarer om etnisk grupp, kön, sexuell läggning, politisk tillhörighet, yrke eller religion om det saknar betydelse i sammanhanget

Vi tillåter kritik mot personers handlingar och beslut. Etiska spelregler gäller.

Vi publicerar inte läsarkommentarer med uppgifter som vi av etiska skäl undvikit att publicera i den diskuterade artikeln.

Vi kan publicera länkar till andra webbplatser, men de ska vara relevanta för den diskuterade artikeln.

Vi rättar inte grammatiska fel, stavningsfel, meningsbyggnadsfel mm i läsarkommentarerna.