Efterlängtat första spadtag av Linnéstaden

Oxhagen Artikeln publicerades
Johan Nielsen på P&E Fastighetspartner tillsammans med spadtagarna, Gertrud Örjetoft, Vardaga, Kenneth Hinsegård, Rikshem, P-O Persson, P&E och Fredrik Karlsson, Peab.
Foto: Andreas Bendroth
Johan Nielsen på P&E Fastighetspartner tillsammans med spadtagarna, Gertrud Örjetoft, Vardaga, Kenneth Hinsegård, Rikshem, P-O Persson, P&E och Fredrik Karlsson, Peab.

Efter 13 års arbete med detaljplan, rivning och sanering var det så dags att sätta spaden i marken på gamla Rifa-området. Upp emot 800 bostäder planeras och först ut är Vardaga äldreboende.

Det handlar om 60 vårdplatser på fyra plan mitt emot Kupan och med Rikshem som hyresvärd. Inflyttning är planerad till årsskiftet 2020/2021.

– Vi ser fram emot att finnas i Kalmar och vara en del av en expansiv ny stadsdel, sa Gertrud Örjetoft, regionchef på Vardaga, som var med och tog det första spadtaget på onsdagen.

Det är P&E Fastighetspartner tillsammans med PEAB som äger marken och som arbetar med utvecklingen av området.

Det började redan för många år sedan med bygget av nya polishuset, men därefter har hela Rifa-området varit en utdragen historia där inte minst industrigrannen Arla har varit en bromskloss.

– Vi har fått lägga mycket pengar på att sänka Arlas bullernivåer och bygga om deras kylsystem för att få bort mycket av den ammoniak som släpps ut, berättar Johan Nielsen, vd P&E Fastighetspartner.

Enligt koncernchefen P-O Persson har man totalt lagt ner 200 miljoner kronor på området.

I 7-8 år framåt kommer Linnéstaden att växa fram. Efter Vardaga, närmare sagt i höst, är det spadtag för 46 bostadsrätter som alla ska vara inflyttningsklara 2021.

– Ett 30-tal bostäder är redan sålda, säger Johan Nielsen.