Länsmuseet lämnar Eketorps borg – kommunen tar över

Eketorp Artikeln publicerades
Publiken svek Eketorp under den varma sommaren.
Foto: Jennifer Alm
Publiken svek Eketorp under den varma sommaren.

Efter ett flertal magra år tar nu länsmuseet sin hand från Eketorps borg. Nu ber man staten leta efter någon annan som kan driva borgen i sommar. Räddningen kan komma från Mörbylånga kommun.

– Kalmar läns museum arbetade in i det sista för att hitta en lösning som kunde säkerställa driften fem år framåt. Kalmar läns museum beklagar de eventuella konsekvenser som kan uppstå för södra Ölands turism samt de konsekvenser det medför för barn- och unga som inte längre kan genomföra sina tidsresor på Eketorps borg i Kalmar läns museums regi, skriver museet i ett pressmeddelande.

Sedan 2002 så har Eketorps borg drivit pedagogisk och kulturhistorisk verksamhet vid den gamla borgen.

Museet har investerat i en hel del ombyggnationer, men ekonomin har blivit ett allt större bekymmer.

Under de senaste åren har det varit svårt att få verksamheten att gå ihop.

Det varma vädret slog hårt mot besöksantalet 2018 med stora ekonomiska underskott som följd.

– Sammantaget har besöksantalet inte varit stort nog för att driva verksamheten vidare i nuvarande form. Museet bedömer att den ekonomiska risken att själva driva Eketorps borg vidare är för stor. Kalmar läns museums beslut har föregåtts av diskussioner under en längre tid med Mörbylånga kommun och Statens fastighetsverk.

Kalmar läns museum kommer nu undersöka om de pedagogiska program och guidningar som redan är inbokade kan genomföras.

De hoppas att någon vill kliva in.

– Det är vår förhoppning att Statens Fastighetsverk så snart som möjligt kan hitta en aktör som vill satsa på Eketorps borg och som har bättre förutsättningar långsiktigt att utveckla verksamheten vidare.

Och en aktör anmälde sitt intresse bara någon timme efter länsmuseets besked. Mörbylånga kommun vill ta över driften.

– Verksamheten på Eketorps borg ska vara kvar och vi kommer inom kort att träffa Statens fastighetsverk för att se hur vi kommer vidare i den här processen. För oss är det enda alternativet att ha borgen i drift under sommaren, säger Ann Willsund, kommundirektör på Mörbylånga kommun i ett pressmeddelande.

Det finns också en politisk vilja att ta över driften av Eketorps borg.

– Vi ser stora möjligheter med att ha borgen i kommunal regi. Vi har varit delaktiga i den utvecklingsplan som tagits fram under det senaste året och den ska vi fortsätta arbeta efter, säger Matilda Wärenfalk (S), kommunstyrelsens ordförande.