Ekonomiprogrammet populärast hos niorna

Kalmar Artikeln publicerades
Stagneliusskolan i Kalmar.
Foto: Mats Holmertz
Stagneliusskolan i Kalmar.

Den preliminära gymnasieantagningen 2019 visar att den populäraste linjen, på de kommunala gymnasieskolorna, är Ekonomiprogrammet på Stagneliusskolan.

Förra året var det Samhällsvetenskapsprogrammet på Stagneliusskolan som flest sökte som sitt förstahandsval. I år har det bytts ut mot Ekonomiprogrammet.

156 stycken sökte Ekonomiprogrammet som sitt förstahandsval förra året och i år har det ökat till 173 stycken. Ekonomiprogrammet går starkt fram i hela Sverige och därför har antalet platser också ökat. Förra året kunde Gymnasieförbundet erbjuda 160 stycken elever en plats på programmet, men i år kan de erbjuda 192 stycken. En ökning med 32 platser.

– Vi ser i hela Sverige att Ekonomiprogrammet blir mer och mer populärt och därför har också alla skolor utökat med platser för det programmet, säger Therese Larsson, antagningshandläggare på gymnasieförbundet.

Det näst populäraste programmet som sökts är föregående etta, Samhällsvetenskapsprogrammet på Stagneliusskolan. Dit har 160 stycken elever sökt och programmet kan erbjuda motsvarande 160 platser.

Ser man efter programmens medelvärde hos eleverna ser listorna annorlunda ut. Där toppar Lars Kaggskolan och Jenny Nyströmsskolan tabellen.

Det programmet med högst medelvärde 2019 är:

1. Naturprogrammet (LK): 297,0

2. Estetiska programmet musik(JN): 294,0

3. Estetiska programmet, bild och formgivning (JN): 281,0

4. Ekonomiprogrammet (ST): 264,0

Tomma platser på gymnasieprogram

Svenskt Näringsliv berättar i ett pressmeddelande att det finns tomma platser på gymnasieprogram i Kalmar län trots stark efterfrågan på arbetsmarknaden.

Under den närmsta veckan ska cirka 2500 stycken niondeklassare göra sitt slutliga val till gymnasiet, än är det inte försent att ändra sitt val.

Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv menar att gymnasieväljarna bör ta chansen att tänka igenom sina val igen.