Elev slogs blodig efter bråk i skolarbetet

Kalmar Artikeln publicerades
En 16-årig grundskoleelev i Kalmar kommun har dömts till ungdomstjänst sedan han slagit en klasskamrat i ansiktet efter att hon bett deras lärare utesluta honom från grupparbetet. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
En 16-årig grundskoleelev i Kalmar kommun har dömts till ungdomstjänst sedan han slagit en klasskamrat i ansiktet efter att hon bett deras lärare utesluta honom från grupparbetet. Arkivbild.

En 16-årig elev vid en grundskola i Kalmar kommun har dömts vid Kalmar tingsrätt sedan han slagit en annan elev i ansiktet.

Händelsen utspelade sig i mars, men ska ha föregåtts av en längre tids "tjafs i klassen”. De båda eleverna ingick i samma grupparbete och den slagna eleven, en flicka, var missnöjd med att den dömde, en pojke, inte bidrog tillräckligt.

Flickan berättade om svårigheterna för läraren som meddelade att pojken i stället skulle få göra ett individuellt arbete.

Senare samma dag kom pojken springandes mot henne i korridoren, hoppade upp och slog henne hårt i ansiktet med knuten näve. Slaget slog omkull henne och orsakade svullnad, näsblod och att hon svimmade av i ett par minuter. Efter händelsen fick hon tillbringa en natt på sjukhus för observation.

Pojken har erkänt slaget och berättar att han blev arg på grund av flickans samtal med läraren. Han menar emellertid att flickan även sagt ”jävla CP, jag hoppas att du dör” och att det provocerade honom. Han framhåller även att hans diagnostiserade ADD gör att han har svårt att koncentrera sig och är lättretad.

Tingsrätten konstaterar att pojken erkänner att slaget utdelades och att han ska dömas för brottet. Ord står mot ord gällande flickans förolämpning men rätten anser att det gick för lång tid mellan den påstådda förolämpningen och slaget för att pojken ska kunna anses provocerad. Däremot finner rätten det som rimligt att ta hänsyn till pojkens diagnos.

Påföljden landar därför på 30 timmar ungdomstjänst samt att han, tillsammans med sina föräldrar, ska betala 6 000 kronor i skadestånd till flickan. 5 000 kronor för kränkningen och 1 000 kronor för sveda och värk. Detta är betydligt lägre än det skadestånd som flickan begärde, som totalt låg på 21 600 kronor.

Fakta

Ungdomar och brott

I Sverige kan man bara få straff för att ha brutit mot lagen om man har fyllt 15 år. Om man är mellan 15 och 18 år gammal finns det särskilda straff som bara är för unga:

Ungdomstjänst innebär att man får jobba gratis för något som hjälper andra, till exempel på en idrottsklubb.

Ungdomsvård innebär att man måste följa vissa regler som socialtjänsten bestämt. Det kan vara att gå att prata med någon vissa dagar eller att lämna urinprover.

Böter, som betalas gemensamt av den dömde och hens vårdnadshavare.

Sluten ungdomsvård kan bli aktuellt vid mycket svåra brott. Då blir den dömde inlåst på ett ungdomshem, ibland kallat ungdomsanstalt, för vård och behandling.

– En straffvarning kan även bli aktuellt för den som är under 18 år och som inte har blivit dömd för brott tidigare. Det används vid mindre allvarliga brott och innebär att det inte händer någonting den här gången, men om man skulle begå brott igen kan man få straff för båda brotten.

Källa: Åklagarmyndigheten

Visa mer...