Elever instiftar pris i Zaida Cataláns namn

Kalmar Artikeln publicerades
Styrgruppen bakom Zaida Catalán-priset. Från vänster; vice ordförande Svea Stöhr, ordförande Helia Roofpanah, sekreterare Juni Gustafsson och medieansvarig Noppasin Kongpirom.
Foto: Privat
Styrgruppen bakom Zaida Catalán-priset. Från vänster; vice ordförande Svea Stöhr, ordförande Helia Roofpanah, sekreterare Juni Gustafsson och medieansvarig Noppasin Kongpirom.

– Priset riktar sig till ungdomar som har uppvisat mod i deras kamp för rättvisa, säger initiativtagare Helia Roofpanah.

I mars 2017 mördades Högsby-bördiga Zaida Catalán när hon befann sig i Kongo-Kinshasa för att undersöka brott mot mänskligheten. Nu väljer fyra elever på Stagneliusskolan att instifta ett civilkuragepris i hennes namn för att inspirera unga att våga stå upp för rättvisan.

– Vi vill uppmana till civilkurage bland ungdomar, säger Helia Roofpanah som fick idén till priset efter att Harward-professorn Brian Palmer varit och föreläst på skolan.

– Han pratade om civilkurage och visade sig vara en god vän till Zaida. Efteråt hamnade jag i en diskussion med Palmer och rektor Stefan Regebro om hur man kan uppmuntra fler unga att engagera sig för rättvisa och mänskliga rättigheter och det var då idén till det här priset kom upp.

Priset hedrar Zaida Catalán som Helia menar ägnade hela sitt liv åt att kämpa för mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och miljön.

– Zaida har varit en förebild för oss i styrgruppen och därför vill vi dela ut priset i hennes namn och ära. Vi tog ganska omgående kontakt med hennes familj och de står bakom priset.

Zaida Catalán mördades i samband med ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa 2017.
Foto: Arkivbild
Zaida Catalán mördades i samband med ett FN-uppdrag i Kongo-Kinshasa 2017.

Styrgruppen består av ordförande Helia Roofpanah, vice ordförande Svea Stöhr, medieansvarig Noppasin Kongpirom och sekreterare Juni Gustafsson. Alla elever på Stagneliusskolan.

– Men ingen av oss kände varann sedan innan, utan det var Helia som var runt i klassrummen och undrade vilka som kunde tänka sig hoppa på projektet, säger Juni.

Priset som ska delas ut i i samband med en ceremoni i Stagneliusskolans aula i september kommer bestå av en summa pengar. Hur mycket är oklart.

– Men skolan är med och stöttar ekonomiskt och vi kommer även ha andra sponsorer.

Från och med 1 juni kommer det gå att nominera till priset. För den som vill veta hur är det lättast att följa priset på Facebook och Instagram, @zaidacatalanspris.

Fakta

Prisets kriterier

Vinnaren av Zaida Catalán-priset måste följa alla av följande kriterier; *vara ungdom (upp till 25), *vara bosatt i Kalmar län, *uppvisat civilkurage i sitt arbete med mänskliga rättigheter, *uppvisat en passion för att göra världen till en bättre plats, *värdesatt utbildning.

Visa mer...