10-årige Elliot upptäckte silvermynt från medeltiden

Kalmar Artikeln publicerades
10-årige Eliot hittade ett silvermynt från medeltiden när han grävde vid Kalmarsundsparken.
Foto: Pressbild
10-årige Eliot hittade ett silvermynt från medeltiden när han grävde vid Kalmarsundsparken.

Eliot Blomkvist, från Växjö, drömmer om att bli arkeolog i framtiden. Därför var det en självklarhet att han skulle åka och titta på arkeologerna i Kalmarsundsparken. Där hittade han ett medeltida silvermynt.

Eliot Blomkvist och pappa Rickard tog tåget till Kalmar för att delta i barnaktiviteterna som Kalmar kommun anordnade i samband med Länsstyrelsens utgrävningar i Kalmarsundsparken. Barnen fick då tillsammans med arkeologer leta igenom massorna som hade grävts upp.

– Jag skulle plocka i jordmassorna, men jag letade omkring i högen istället och då hittade jag myntet, säger Eliot Blomkvist.

Han hade då letat i flera timmar.

– Jag hade redan hittat rätt mycket benbitar och keramik. Sedan hittade jag en kritpipa, men när jag hittade myntet blev jag både förvånad och stolt, säger han och fortsätter.

– Jag visste att det var gammalt. Man gissade att det var från 1300-talet, men jag trodde inte att det skulle vara så gammalt som det var.

När han visade fyndet för Emma Angelin Holmén, från kulturenheten på Kalmar kommun, förstod hon direkt att det var ett speciellt mynt.

– Jag tyckte att det såg ut om ett medeltida silvermynt. Det hade passerat både arkeologernas första genomgång och metalldetektorn och hamnat i barnens sållmassor.

Det bekräftades sedan av Stefan Larsson som ansvarar för utgrävningarna. Han rengjorde myntet och kunde då se en tydlig prägling. Myntet väger ungefär ett gram och skickas nu för analys och registrering.

– Jag blev verkligen överraskad. Det här är det finaste fyndet som vi har gjort i veckan, säger Stefan Larsson. Så småningom kommer det förmodligen att hamna på Kalmar läns museum.

Det var första gången som Eliot Blomkvist var på en riktig utgrävning och han tycker att det var roligt.

– Jag har letat efter fossiler i Bromölla, men det här var första gången som jag har sållat vid en utgrävning på riktigt. Jag tycker om arkeologi för jag kan hitta fina, gamla saker, säger han.

Eliot Blomkvist, från Växjö, och Stefan Larsson, som ansvarar för utgrävningarna i Kalmarsundsparken.
Foto: Pressbild
Eliot Blomkvist, från Växjö, och Stefan Larsson, som ansvarar för utgrävningarna i Kalmarsundsparken.