En lyckad start för årets vapenamnesti

Kalmar län Artikeln publicerades
Sammanlagt har 103 skjutvapen lämnats in i Kalmar län, berättar Michaela Eileby, verksamhetsansvarig för vapengruppen i Kalmar län. Arkivbild.
Foto:Claudio Bresciani/TT
Sammanlagt har 103 skjutvapen lämnats in i Kalmar län, berättar Michaela Eileby, verksamhetsansvarig för vapengruppen i Kalmar län. Arkivbild.

Polisen är nöjd med mängden illegala vapen som lämnats in under den pågående vapenamnestin, men vill påpeka att sprängmedel inte omfattas av amnestin.

– Jag tycker det har gått jättebra, säger Michaela Eileby, verksamhetsansvarig för vapengruppen i Kalmar län.

Vapenamnestin innebär att folk med illegala vapen kan lämna in dessa anonymt utan att riskera straff. Detta är fjärde gången Sverige har en vapenamnesti och Eileby berättar på att de hoppas på ett bättre resultat det här året än tidigare tillfällen.

– Ett inlämnat vapen är ett mindre i samhället, vilket är viktigt, säger hon.

Något polisen är mindre nöjda med, berättar Eileby, är att folk försöker lämna in sprängmedel. Sprängmedel omfattas inte av vapenamnestin på grund av säkerhetsskäl. När folk försökt lämna in de olika medlen så har det fått transporterats till en annan lokal. Vid inlämning av sprängmedel ska man i stället ringa till 114 14 säger Eileby.

Vid varje vapenamnesti har folk försökt lämna in sprängmedel säger hon, men hon tror att i år beror det på ryktena om att det kommer vara en amnesti för sprängmedel till hösten. Något hon säger att polisen inte planerar.

Sammanlagt har det lämnats in 299 kilo ammunition och 103 skjutvapen till polisen i Kalmar län. Vapen som lämnats in är bland annat: hagelvapen, harpunvapen, kulgevär, en gaspistol, luftvapen, pipor, pistoler, revolvrar, slutstycken och stötpistoler.

– Hitintills har det varit ett gott resultat.

Huvudsyftet med amnestin är att få bort illegala vapen från samhället. Eileby berättar att om man har licens för vapnet går det att lämna in året runt utan att riskera straff. Vapenamnestin gäller för folk som har illegala vapen utan licens.

Vapenamnestin kommer pågå till slutet av april och man kan lämna in vapen till utvalda lokaler. I Kalmar län gäller polisen i Kalmar, Oskarshamn, Västervik, Hultsfred, Nybro och Borgholm. På poliskontoren finns det särskilda hänvisningar för hur vapen ska lämnas in.