En på hundra lever med utmätning

Kalmar län Artikeln publicerades
För 732 invånare i Kalmar kommun skickar arbetsgivaren en del av lönen direkt till Kronofogden.
Foto:Fredrik Sandberg/TT
För 732 invånare i Kalmar kommun skickar arbetsgivaren en del av lönen direkt till Kronofogden.

Cirka 100 000 personer i Sverige lever med löneutmätning, vilket innebär att en del av lönen går direkt till Kronofogden. I Kalmar kommun lever var hundrade invånare med utmätning.

I Kalmar kommun lever 732 personer med löneutmätning, det visar siffror från Kronofogdemyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

Löneutmätning blir aktuellt om man inte kan betala sina skulder. I så fall går en del av ens lön direkt till Kronofogden tills skulderna är betalda.

Hela lönen får Kronofogden emellertid inte ta utan alla är alltid garanterade att få behålla ett visst belopp. Denna summa består dels av det så kallade normalbeloppet, som ska täcka ens allmänna levnadskostnader för mat, kläder, el och försäkringar.

Normalbeloppet fastställs av riksdagen och för 2017 ligger det på 4 734 kronor för en ensamstående vuxen. Till detta läggs boendekostnad samt eventuella kostnader för resor till arbetet samt läkarbesök och medicin. Lönen utöver det skickar arbetsgivaren direkt till Kronofogden.

– Det är tufft att leva med löneutmätning. Det vittnar många om. Det är svårt att få det att gå ihop, säger Anna Lyder, teamchef på verkställigheten på Kronofogdemyndigheten till Siren.

Kronofogden har olika typer av utmätning till sitt förfogande och den vanligaste formen är löneutmätning.

– Tror vi att skulderna betalas genom utmätning inom ett år, så går vi inte vidare med utmätning av andra tillgångar, säger Lyder.

Allra flest har löneutmätning i Stockholm, knappt 6 300 personer. I ytterligare 15 kommuner ligger siffran på över 1 000 personer.

I Kalmar län ligger Kalmar kommun i topp, men tittar man på jämförelsekommunerna ligger Kalmar bra till. Karlskrona har färst med 719 personer, därefter kommer Kalmar med 732, Växjö med 752, Kristianstad med 852 och Halmstad med 973 personer.

Fakta

Så många lever med utmätning

Kalmar 732

Västervik 489

Oskarshamn 316

Nybro 296

Hultsfred 251

Mönsterås 210

Vimmerby 191

Högby 159

Borgholm 157

Torsås 138

Emmaboda 133

Mörbylånga 109

Källa: Kronofogdemyndigheten

Visa mer...