En plats för livet – ingen ändhållplats

Norrliden Artikeln publicerades
Johan Persson (S), Karin Jilkén och Michael Ländin (S) på invigningen av Vänskapens väg.
Foto: Andreas Yngvesson
Johan Persson (S), Karin Jilkén och Michael Ländin (S) på invigningen av Vänskapens väg.

Vänskapens väg. Så heter Kalmar nyaste vård- och omsorgsboende. På tisdagen var det invigning och om drygt två veckor flyttar de första omsorgstagarna in.

– Det här ska vara en plats för livet, ett hem och ingen ändhållplats, säger Karin Jilkén som är enhetschef.

För fem år sedan inleddes arbetet med Vänskapens väg, som ska ersätta det gamla slitna Norrlidshemmet. Nu är bygget, som ska inhysa 85 boende, färdigt sånär som på utsmyckningen utomhus.

– Det här är ett av Sveriges modernaste äldreboende. Många tyckte att det var orealistiskt, men här står vi idag, sa kommunalrådet Johan Persson (S) som var en av många invigningstalare.

Persson var väldigt nöjd med det han såg och påpekade att detta var det femte vård- och omsorgsboendet i kommunen som renoverats eller byggts nytt de senaste åren.

– Och vi har Oxhagshemmet, Lindsdal och Södra området på gång också. 36 av 100 kronor som kommunen använder går till äldre och vi ska lägga pengar på dem. Det är de som byggt vårt Kalmar, säger Persson.

Det här ska vara en plats för livet, ett hem och ingen ändhållplats.

 

Karin Jilkén var både nöjd och stolt över det färdiga bygget.

– Både medarbetare och de omsorgstagare som kunnat har varit med och svarat på en enkät om hur de vill ha det och vad som är viktigt för dem. Det är skönt att alla har varit delaktiga.

Vänskapens väg har ett stort torg, en mötesplats centralt längst ner i huset.

– De boende får bestämma vad som ska hända på torget och det är lätt för de att ta sig dit om de vill.

Hon berättar också att själva utformningen av huset är väl planerad.

– Det finns inga raka korridorer som tar slut så att någon bor längst ner i en mörk korridor. Allt hänger ihop och man kan lätt ta sig till olika platser i huset. Du har en överblick av vad som händer och de som bor här blir självständigare när de själva kan ta sig dit de vill, säger Karin Jilkén.

I slutet av veckan kommer den första personalen börja och 19 mars är det dags för de första fyra omsorgstagarna att flytta in.